Мишел Уелбек: Смрт никада није била тако дискретна као последњих неколико недеља

Писац Мишел Уелбек, један од најпопуларнијих и најконтроверзнијих француских аутора, говорио је о коронавирусу и „свету после“ у писму које је прочитано на француском радију Франс интернасионал.

Мишел Уелбек, писац којем се приписује да је предвидео напад на куле близнакиње у Њујорку, као и „жуте прслуке“, сада каже да не очекује „нови свет“ после пандемије, напротив.

„Нимало не верујем у изјаве типа 'више ништа неће бити као пре'. Напротив, све ће остати потпуно исто. Нећемо се после изолације пробудити у неком новом свету, све ће бити исто, мало горе“, сматра један од најинтригантнијих писаца данашњице.

Пандемија коронавируса, додаје Уелбек, „требало би да има главни резултат убрзавање одређених мутација које су у току“, а посебно „смањење контаката међу људима“.

„Епидемија коронавируса даје величанствен смисао овој тешкој тенденцији: као да нека застарелост погађа односе међу људима“, наводи он.

Уелбек сматра да би било подједнако погрешно да се каже како су људи поново открили смрт и додаје да „смрт никада није била тако дискретна као последњих неколико недеља“.

„Жртве се своде на бројке у статистици свакодневних смрти и анксиозност се шири међу становништвом док укупно повећање има нечег необично апстрактног“, наводи Уелбек.

Писац додаје да је ових недеља важан податак и старосна доб болесних.

„До када би их требало реанимирати и лечити? 70, 75, 80 година? У сваком случају, никада нисмо са таквом спокојном бесрамношћу изрекли чињеницу да сваки живот нема исту вредност“, сматра Уелбек.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи