Преминуо Дејв Гринфилд, иноватор и музичка легенда клавијатуриста "Стренглерса"

Клавијатуриста бенда "The Stranglers", Дејв Гринфилд преминуо је од последица изазваним коронавирусом у 71. години живота, после дужег боравка у болници због срчаних проблема.

Гринфилд је био дугогодишњи члан бенда, познат по специфичном звуку и стилу свирања, а свирао је и чембало и оргуље Hammond. Написао је највећи хит бенда, "Golden Brown", песму о хероину, која је 1982.године била на другом месту на британској лествици синглова. Бенду је донео награду „Ivor Novello" као и светску славу.

Басиста Стренглерса Жан Жак Бурнел одао је почаст Гринфилду кога је назвао„музичким генијем".

„У недељу увече, 3. маја, мој велики пријатељ и дугогодишњи колега, са којим сам радио 45 година, музички геније Дејв Гринфилд, преминуо је као једна од жртава пандемије 2020. године.", рекао је Жан Жак Бурнел.

„Сви чланови светске породице Стренглерса жалимо што је умро и упућујемо најискреније саучешће његовој супрузи Пам".

„Управо смо изгубили драгог пријатеља и музичког генија, а изгубио га је и цео свет. Дејв је био потпуно природан у музици. Заједно смо бескрајно обилазили свет и било је јасно да га милиони људи воле. Огроман таленат, велики губитак, много нам недостаје.", рекао је бубњар Џек Блек.

Стренглерси су основани 1974. године у Гилдфорду. Гринфилд, пореклом из Брајтона, придружио се бенду годину дана након оснивања и "Стренглерси" су запловили на таласу панка.

Критичари су упоређивали његов стил свирања са Рејем Манзареком из "Дорса".

У интервјуу за сајт Стренглерса, Гринфилд је рекао да су на њега утицали други познати клавијатуристи.

„Једине песме Дорса које сам знао биле су Light My Fire и Riders on the Storm", рекао је Гринфилд. „Пре него што сам се придружио Стренглерсма, на мене су вероватно највише утицали Џон Лорд из групе Дип Парпл и Рик Вајкман из групе Јес".

У истом интервјуу, Гринфилд наводи да је Стренглерсе одувек сматрао „више новим таласом него панк бендом".

Признао је и да се интересовао за окултизам, што се наслућује на основу привеска у облику пентаграма који носи на многим сликама из раног периода бенда.

-Његов осећај за музику и нежан карактер повели су бенд у занимљивом смеру. Остаће упамћен као човек који је свету дао песму Golden Brown.

Актуелни певач и гитариста "Стренглерса", Баз Варн описао је Гринфилда као „правог иноватора" и „музичку легенду".

„Реч геније се у данашње време олако користи, али је Дејв Гринфилд сигурно био један од њих", рекао је Ворн.

Садашњи вокалиста и гитариста Баз Варн описао је Гринфилда као "правог иноватора" и "музичку легененду".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи