Беба Џонсон у Даунинг стриту

После вишенедељне борбе за живот, а против коронавируса, британски премијер Борис Џонсон и његова 23 године млађа вереница Кери Симондс најзад имају чему да се радују.

Ове недеље добили су дечака, који је британском премијеру, како медији наглашавају, пето признато дете. Тиме алудирају на Џонсонове ванбрачне афере и могућу децу из тих веза.

Но, принова, која је одушевила деду Џонсона, стигла је у за сада неименованој државној болници на непознатој локацији и у јавности непознато време. Не зна се ни да ли је дете рођено превремено, с обзиром на то да је очикивано у „рано лето“. Саопштено је само да су мајка и дете добро и да је рођењу присуствовао и отац, свежи реконвалесцент од коронавируса.

Име – почаст државном здравству

Значајно је да је дечак добио име Вилфред Лори Николас Џонсон. Тиме је британски премијер одао почаст именима лекара из лондонске државне болнице „Свети Тома“ (Сен Томас), који су му, како истиче, спасли живот.

Беба Џонсон добила је име Вилфред по чукундеди са очеве стране Осману Вилфреду Кемалу, турском аристократи, који је променио име у Џонсон током Првог светског рата. Лори је име бебиног деде и једно од премијерових средњих имена. Николас је инспирисан лекарима Ником Прајсом и Ником Хартом.

Џонсон је већ навелико нахвалио медицинске сестре, које су даноноћно бдиле уз његову постељу на интензивној нези. Оне су, у међувремену, постале праве медијске звезде. Џонсоново инсистирање да буде лечен у државној болници, као и да државном медицинском особљу препусти рођење детета, има и политичке конотације. Наиме, лидер Конзервативаца оптуживан је да, у тајном договору са америчким председником Трампом, намерава да приватизује државно здравство. Ови премијерови потези ућуткали су такве спекулације. Барем за сада.

Честитке

У међувремену, ко је ко светске политичке сцене шаље честитке беби. Учинила је то и краљица Елизабета Друга из самоизолације у Виндзорском замку. Политичке разлике стављене су за тренутак по страну, па су најлепше жеље стигле и од новог лидера опозиционих лабуриста Кира Стармера и сера Еда Дејвија, који однедавно предводи либералдемократе. Твит је беби упутила и прва министарка шкотске владе Никола Стурџен искористивши прилику да убаци и пар локалних израза.

Беба Блер

Беба Вилфред није нека новина за улицу Даунинг, која се нагледала новорођенчади откада је у њу 1997. године ушао тада најмлађи премијер у историји – Тони Блер. Четврто дете Шери и Тонија Блера – Лео, зачет је током бомбардовања Савезне Републике Југославије у шкотској краљевској резиденцији Балморал.

Једномесечни Лео већ се упознао са тадашњим америчким председном Клинтоном и француским председником Шираком, а био је и на самиту Уједињених нација у Њујорку 2000. године. Прво рођенданско славље му је приређено у резиденцији британских премијера у Чекерсу. Тони Блер касније је рекао да је рођење Леа за њега представљало „везу са реалношћу“.

Беба Камерон

Десет година после Леа, у улици Даунинг родила се Флоренс Камерон. Бивши британски премијер и Џонсонов партијски и универзитетски колега, поручио је да му је жао што иза њих није остала и колевка, али и указао да је „пењалица вероватно и даље негде у башти“. Флоренс је са пет година напустила чувену адресу, а живота у њој се не сећа. Недавно је питала оца да ли је стварно истина да је некада био британски премијер.

Бебе у 19. веку

Пре модерних британских лидера, последње бебе, које су се родиле у улици Даунинг били су синови лорда Џона Расела. Џорџ Расел родио се 1846. године, а његов брат Франсис шест година касније.

Међутим, модерни премијери су много млађи, па је и рођење премијерске бебе све чешће. Но, за нацију, која бележи преко 182.000 заражених вирусом корона и изгубила је у пандемији преко 28.000 грађана, свака добра вест је добродошла.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи