Ђорђо Армани: Доста је расипања на спектакле, то је неморално

„Доста је било са расипањем новца за спектакл, то је као да наносите глазуру ни на шта” – порука је Ђорђа Арманија у писму упућеном часопису "WWD Women's Wear Daily" који је најважнији и најугледнији часопис у сектору у којем је он један од најцењенијих и најугледнијих модних дизајнера.

„Пад система у модном свету, онаквом каквог га познајемо, почео је када је луксузни сектор усвојио оперативне мере тзв. Fast fashion-а са циклусима који укључују континуирану испоруку, у нади да ће се на тај начин продавати што више робе... не желим више да радим на тај начин, неморално је“, написао је Армани и додао да нема никаквог смисла да његов блејзер изложен у радњи дуже од три недеље постане застарео који мора да се замени новим моделима који и нису баш толико различити од оних које су заменили.

„Нећу тако да радим, то је, понављам, неморално. Увек сам веровао у идеју елеганције без времена, у то да креирам одећу која нема рок трајања и која неће изгубити важност у будућности. Из истог разлога сматрам да је потпуно апсурдно да ми у излозима током зиме гледамо летњу одећу од лане, а током лета су изложени капути, а то се дешава из разлога што се жеља за куповином мора задовољити одмах. Ко купује одећу да би је после ставио у ормар и онда чека да дође одговарајуће годишње доба па да је обуче? Нико или заиста мали број људи, бар ја тако мислим, али овај систем који су нам наметнули. Тзв. departmen store је постао доминантан менталитет“, објашњава модни креатор и истиче да је тај модел погрешан, да је потребно мењати како ствари функционишу.

„Ово треба што пре да се заврши. Ова криза је једна дивна могућност да успоримо у свему, да се све усклади, да исцртамо будућност која ће бити људскија и аутентичнија. Ова криза је шанса да дамо изгубљену вредност ономе што је аутентично“, пише Армани и наставља: „Доста је било спекулација, доста је било расипања. Већ три недеље радим са мојим тимом, да када се заврши изолација, летња одећа остане у излозима најмање до првих дана септембра, као што је и природно да буде. Тако ћемо радити од сада па надаље“.

Модни маг обећава: „Доста је било играња са модом као средством комуникације, доста је било са ревијама по свету само не би ли се приказале неке бледе идеје. Доста је било забављања са великим спектаклима који нам се данас приказују у правом светлу: неприкладни и вулгарни. Доста је више било са ревијама по целом свету на које се иде загађујући планету, доста је било расипања новца за све те скупе спектакле, то су само потези четкицом која ставља глазуру преко нечега чега нема!“

Ђорђо Армани нас позива да размислимо о ритму живота, о френетизму, да променимо начин живота јер сматра да је потребно да свет схвати да има другачије приоритете.

„Моменат који живимо је турбулентан али нам даје шансу, једину, по мом мишљењу, да поправимо оно што не ваља, да склонимо све што је површно, да напокон нађемо људску димензију“, закључио је дизајнер и поручио да је то најважнија лекција у овој кризи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи