Знамените Српкиње које су мењале судбину своје земље

„Саткане од душе и ума“ назив је традиционалне шетње посвећене знаменитим Српкињама које су сахрањене на Новом гробљу. Београђани су се подсетили жена које су мењале своју и судбину своје земље.

Прича о животима јединствених хероина – знаменитим и мање познатим Српкињама које су померале границе које је поставила средина. Женама чији је први корак водио у неизвесно. Једна од њих Мага Магазиновић, заслужна је за увођење модерног плеса.

„Она је била прва студенткиња која је редовно завршила студије, прва новинарка листа Политика која је водила женску страну листа“, наводи Виолета Обреновић, историчарка уметности.

Причало се и о Катарини Миловук, управници Више женске школе у Београду, која је уједно била и један од оснивача Београдског женског друштва и Женског музичког друштва.

„Катарина Миловук је позната и по томе што је крајем 19. и почетком 20. века два пута подносила петицију да се женама дозволи да гласају и скоро да је у томе успела“, додаје историчарка уметности.

Аница Савић Ребац, књижевница, историчарка филозофије, преводилац, професорка Универзитета у Београду. О њеном животу и раду историчари уметности имају доста тога да кажу, мада јој се догодило управо оно што је прорекао Јован Дучић, да неће имати ко да процени њен рад.

Само неке од Српкиња које су, свака на свој начин, биле прве у сфери свог стваралаштва. Зато и не чуди што се тематске туре на захтев посетилаца готово увек продуже.

„Предвиђено је да трају најмање два сата, али се често на захтев Београђана продуже и на три, па и више“, истиче Марина Рачић из ЈКП „Погребне услуге“.

Први следећи тематски обилазак Новог гробља заказан је за 5. април, и том приликом посетиоци ће моћи да се подсете великана српске науке. „Портрети српских дипломата и државника“ обилазак је планиран за 7. јун.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи