Преминуо филмски редитељ Ватрослав Мимица

Доајен југословенског и хрватског филма, филмски редитељ, сценариста и продуцент, Ватрослав Мимица, умро је у суботу у Загребу у 97. години, објавили су данас хрватски медији.

Великан кинематографије Ватрослав Мимица рођен је 1923. у Омишу. Остаће упамћен у првом реду по играним филмовима, попут Прометеја с отока Вишевице, међународно признатог Каја, убит ћу те, Понедјељак или уторак, Догађај, па све до Сељачке буне и Бановића Страхиње.

Студирао је на Медицинском факултету у Загребу, а био је и учесник антифашистичког покрета у Другом светском рату.

На филму је од 1950. године, најпре као директор Јадран филма, чији је један од оснивача, а као редитељ је дебитовао играним филмом У олуји (1952). После другог играног филма, комедије Јубилеј господина Икла (1955), посветио се анимираном филму да би се 1963. године поново вратио играном.

Мимица је био и један од утемељивача Загребачке школе цртаног филма, а добио је низ домаћих и међународних признања за свој уметнички рад на подручју кинематографије, међу којима Награду „Владимир Назор“ за животно дело (1986), пренела је Хина.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи