Вучићеви поклони за Макрона

Француском председнику Емануелу Макрону, који сутра долази у дводневну посету Србији, председник Александар Вучић припремио је неколико поклона међу којима су коњичка сабља М1895, као и два тома извештаја посланика Краљевине Србије из Париза.

Председник Макрон ће добити српску сабљу за подофицире и војнике која је уведена у наоружање подофицира, значара и редова коњице 1895. године, а на чијем балчаку је угравиран српски грб.

Преко Албаније је пренето само 707 домаћих сабљи М1895, које су упућене на репарацију и трансформацију у француски завод Вателроа.

Исти тип сабље, само са грбом Краљевине СХС Југославије, уведен је у наоружање војске 1920. године, а тај тип сабље са грбом Републике Србије, председник данас додељује најбољим свршеним питомцима Војне академије.

Међу поклонима за Емануела Макрона наћиће се и два тома извештаја посланика Краљевине Србије из Париза „Посланство Краљевине Србије у Паризу том 1, 1879-1885“ и „Посланство Краљевине Србије у Паризу том 2, 1885-1893“.

Оба тома имају више од 1000 страница и објављена су у серији Архива Србије „Историја српске дипломатије - документа“, и садрже двојезичке наслове, описе садржаја докумената и именске регистре.

Још један поклон који ће бити уручен француском председнику је каталог о „Севр порцелану“ из Белог двора.

Реч је о ремек-делу примењене уметности - Шпанском поклон сервису грофа од Артоа из 1782. године, познатом и као „Бифон сервис“  који је настао у чувеној Краљевској мануфактури порцелана у Севру.

За уметничку колекцију Дворског комплекса Бифон сервис је откупљен 1935. године. Ово је и монографија која сведочи томе да је Србија једна од ретких земаља која поседује читаву колекцију.

Један од предмета који ће Макрон понети из Србије биће и аутентични пиротски ћилим.

Неки од састанака Вућића и Макрона одржаће се у Палати Србије и том приликом Вучић ће Макрону показати глобус који се ту налази, а који је стигао из Француске као дипломатски поклон Председника Франсоа Митерана Председнику председништва СФРЈ Лазару Мојсову 1987. године.

Израђен је 1985. године по директној поруџбини и замисли председника Митерана.

Главни конструктор овог глобуса био је архитекта, писац, гравер и картограф Фернанд Пујон, блиски сарадник председника, а као инспирација овој врсти предмета били су му „Коронелијеви глобуси“ из касног 17. века.

Велики број тих необичних предмета имају карактеристике које их доводе у директну везу са председником Митераном.

Глобусе је постављао на постоље, а сваки глобус је са једне стране имао велики месингани прстен који је обухвато целу куглу, окретао се помоћу шипке која се пружала од северног до јужног пола.

Висина глобуса са конструкцијом износи 130 сантиметара, а пречник саме лопте 110 сантиметара.

Модел глобуса из 1985. године председник Митеран даровао је шефовима држава са којима је Француска неговала добре дипломатске односе, а СФР Југославија је била једна од њих.

Овај предмет се и даље чува у Палати Савезног извршног већа, данас Палати Србије, а исти овакав глобус се налази и у резиденцији британског премијера у Даунинг стриту 10.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи