Срђан и Дијана Ђоковић: Срби и Хрвати се морају окренути будућности без мржње

Дијана и Срђан Ђоковић, родитељи првог рекета света Новака Ђоковића, у интервјуу за хрватски „Вечерњи лист“, поручили су да „Срби и Хрвати не могу цео живот да проведу у мржњи једни према другима и да прошлост треба да оставе иза себе“.

„Новак је неко ко представља Србију и Србе онакве какви јесу, а не као геноцидан народ, како неки са Запада покушавају да нас прикажу“, изјавио је Срђан Ђоковић за Вечерњи лист и додао: „Већински део једног и другог, и било којег народа на свету, нормални су људи, овакви какав је Новак: мултинационални, мултиетнички, мултикултуролошки, мултиверски, без икаквог ограничења за било шта. Догађале су се у прошлости ружне ствари између наших народа, али морамо да идемо напред, не можемо цели живот провести у мржњи једни према другима“.

„Жао нам је, наравно, из свег срца, свих страдалих у сукобима који су догодили на велику жалост огромне већине народа, и српског и хрватског. То се ми нисмо питали, питали су се неки други који су све то замутили, политичари који су створили хаос и мржњу без икаквог разлога“, додао је Новаков отац.

„Претеча новог начин национализма“ 

Говорећи о свом најстаријем сину, Срђан је рекао да је Новак претеча новог начина национализма – коме је прва љубав према свом народу и изостанак мржње према другим народима и верама. 

Родитељи Новака Ђоковића присетили су се његовог освајања мастер серије у Монтреалу 2017. када га је службени спикер представио као тенисера из Хрватске. Новак је тада рекао: „Господине, погрешили сте, ја нисам из Хрватске, ја сам из Србије. Али не брините се, знам да то нисте намерно учинили, а и да знате, то је ионако исто“.

„Тиме је затворио уши ултрашовинистима којима живот пролази у мржњи. А је ли то тешко? И код вас га зову Ноле, као и код нас. Он је овде члан сваке нормалне породице, а таквих је 98 посто, сви га сматрају својим дететом“, изјавио је Срђан Ђоковић.

„Новак је космополита, стварно је глобалан, али то се носи из куће“, додала је мајка Дијана. 

„Треба да гледамо како да опстанемо, можемо да се мрзимо колико хоћемо, али не вреди, суседи смо. Морамо да градимо мостове. Молим вас, послушајте Новака, ја га слушам као његов отац, он ми је узор. Први пут то јавно признајем, али учим од њега. И он, и Марко, и Ђорђе бољи су људи него ја, много, а највећи успех у животу сваког нормалног човека је кад те деца прерасту“, рекао је Срђан Ђоковић.

Лист наводи да је Срђан рођен на Косову, и да се после гимназије, доселио у Београд, а да је Дијана рођена Београђанка, чији су родитељи пореклом из Винковаца, који су шездесетих година прошлог века дошли у Београд као војна лица.

„Иако не баш често, Дијана и данас посећује родбину у Славонији“, наводи се у Вечерњем листу.

„Само је тренутно тенисер, да знате, чиме год се буде бавио у будућности, биће толико успешан као што је данас тенисер. Добар је човек, пре свега, шири љубав где год се у свету нађе, не дели људе по раси, националности или вери, то му је апсолутно страно. За понос је и дику не само српског народа него свих људи света, а нарочито из региона“, рекао је, у разговору за Вечерњи лист, Срђан Ђоковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи