Кад политичари заплешу, Дачић на „Опернбалу“ у Бечу

Бал бечке опере окупио је синоћ у Бечу аустријску политичку елиту, која је у госте довела своје колеге. У складу са тежиштем спољне политике Беча, међу главним гостима били су политичари са Балкана.

Аустријски канцелар Себастијан Курц довео је на „Опернбал“ премијера Северне Македоније Зорана Заева, а аустријски вицеканцелара Хајнц Кристијан Штрахе позвао је шефа српски дипломатије Ивицу Дачића.

Курц је Заева позвао због успешно споразума са Грчком око имена македонске државе, а Штрахе је Дачића у госте довео како би још једном потврдио да је велики пријатељ Србије и да је подржава.

Уочи бала Штрахе, који је у госте позвао и мађарског министра Гергелија Гуљаша, је организовао заједничку вечеру.

Председник Аустрије Александер ван дер Белен у својој ложи угостио је полусестру некадашњег председника САД Барака Обаме, Ауму Обаму.

„Опернбал“ је, не само главни догађај богате оперске сезоне у Аустрији, познат широм света, већ и прилика за политичаре да позивањем у госте својих колега искажу подршку њиховом деловању и њиховим земљама.

Бројне ложе бечке Опере закупили су и познати привредници и компаније, а нафтни концерн ОМВ је угостио некадашњег немачког канцелара Герхарда Шредера.

Главна звезда аустријског џет-сета, предузимач Рихард Лугнер, који од 1992. сваке године на „Опернбал“ доводи светске звезде, овога пута се одлучио за Елу Мекферсон, некадашњу познату манекенку.

„Опернбал“ је отворила сопран Ана Нетребко која је наступила са мужем Јусифом Ејвазовим.

На Балу је наступило 144 дебитаната, са посебном кореографијом уз музику Спасилачки радосни марш цара Фрање Јосифа Првог.

Балет бечке опере извео је валцер Јохана Штрауса.

Уочи доласка гостију, испред опере, оркестар гарде аустријске војске свирао је маршеве.

„Опернбал“ је најпрестижнија манифестација оперске сезоне у Аустрији, а као таква увек је распродата и поред високих цена.

Тако ложе коштају до 23.500 евра, а улазница кошта 315 евра.

Обрт овог великог бала износио је више од четири милиона евра, а када се одбију сви издаци, организаторима је донео приход у висини од 1,1 милиона евра.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи