Рибарска бања – омиљено лечилиште старих Римљана и српских владара

За сумпоровите терме Рибарске бање знали су још стари Римљани, али је тек пре 190 година, након анализа рађених на захтев кнеза Милоша у Бечу, лековитост њених вода и званично потврђена. Тиме су постављени темељи развоја организованог лечилишта, данас Специјалне болнице за коштано-зглобна обољења, и савременог туристичког центра.

Највернији посетилац бање на падинама Јастрепца, коју су походили сви српски владари, био је краљ Петар Први, који је у њој од 1904. све до смрти тражио лека костобољи.

Уз споменик у бањском парку, собе у Вили „Србија“ и стотинак ниских степеница за њега направљених, о томе сведочи и спомен табла.

„Њега је дочекала овде у Рибарској бањи вест о Букурешком миру којим се завршио Други балкански рат и којем су исцртане тада нове границе на Балкану. Букурешким миром је Србија ослободила стару Србију, односно Косово и Метохију и Северну Македонију и Рашку област, и он је у ту част овде потписао Прокламацију о присаједињењу нових области краљевини Србији“, наводи историчар Милан Милошевић.

Историју сведочи и савремени велнес и спа центар, подигнут на темељима турског хамама у којем су уживале и кнегиња Милица и краљица Драга.

Спортски центар „Самар“ најпосећенији је током лета када у бањи дневно борави и до две хиљаде гостију.

„На годишњем нивоу попуњеност наших капацитета је преко 80 одсто. До краја године ћемо кренути са изградњом једног новог хотела, тачније стационара, с обзиром да смо болница, који ће имати отприлике око 80 нових лежајева са модерним велнес центром. И у перспективи стоматолошку службу где бисмо нашим гостима, како из земље тако из иностранства, понудили и дентални туризам“, истиче др Душан Шокорац, директор Специјалне болнице Рибарска бања.

Лековите терме оживеле су читав крај. Село Рибаре располаже са 800 категорисаних лежајева, што није довољно, па се увелико гради, а цена земљишта је учетворостручена.

петак, 06. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару