Читај ми!

Немачка: Зашто све више градова хоће да забрани Ер-би-ен'-би

Ер-би-ен‘-би (Airbnb) је омиљена платформа за налажење туристичког смештаја у градовима. Цена је обично повољнија од хотелске. Али, та платформа угрожава нормалан стамбени простор – и у Немачкој.

Немачка: Зашто све више градова хоће да забрани Ер-би-ен'-би Немачка: Зашто све више градова хоће да забрани Ер-би-ен'-би

Немачка је овог лета мека за љубитеље музике и фудбала: најпре Европско фудбалско првенство, а потом бројни концерти, на пример, Тејлор Свифт или Адел. Обожаваоци из читавог света путују у Немачку и ту наравно морају негде и да одседну.

Од тога највише профитира платформа Ер-би-ен‘-би. У градовима попут Минхена, Гелзенкирхена или Диселдорфа, милиони туриста су током протеклих недеља потрошили много новца на храну, пиће и ноћења.

То доноси профит и немачким хотелима у којима је у јуну било за три одсто више гостију него у истом месецу прошле године.

Хотелима ипак није лако

Ингрид Хартгес, директорка Немачког савеза хотела и ресторана (DEHOGA), каже да ту није било неке невероватне добити, „јер због једног великог догађаја увек долази до померања и премештања других манифестација“. На пример, за време Европског првенства у фудбалу је било мање конгреса и заседања него иначе, а нека су одложена или отказана.

Ер-би-ен‘-би није имао такве проблеме. На платформи преко које се изнајмљују и приватни станови, посао је цветао. За време великих манифестација смештај који се нуди преко ове Ер-би-ен‘-бија веома је тражен, између осталог и због тога што гости имају могућност да сами кувају и тако уштеде на храни.

Управо због те могућности, потражња за смештајем преко те платформе је у Минхену, где је у јулу Тејлор Свифт имала два концерта, у поређењу с јулом прошле године порасла за 600 одсто. А у Гелзенкирхену, граду у Рурској области за који многи посетиоци раније нису ни знали, у време њена три концерта потражња се повећала чак за 7.000 процената.

Станови губе првобитну намену и то је лоше

Фалк Ерфкамп и Никлас Кун који издају своје станове туристима преко Ер-би-ен‘-бија, кажу да то, наравно, доводи до великог повећања потражње у односу на понуду и самим тим до могућности да се повећају цене и више заради.

„Нормалан обрт по стану код нас износи између 2.500 и 3.000 евра. За време Европског првенства смо имали станове који су остварили обрт и од шест до седам хиљада евра", кажу ти предузетници.

„Ми проучавамо тржиште и питамо се: где је оптерећење највеће, колико је станова издато на неком подручју? Колика је потражња и какви су трендови? И на основу тога прилагођавамо наше цене", додаје Ерфкамп.

Када је потражња већа од понуде, туристима често не преостаје ништа друго него да потраже смештај у предграђима. Али, то често смета локалном становништву.

Једна студија Немачког института за економска истраживања показала је да је повећање кирија једна од последица цветања тржишта туристичких апартмана као што је то случај са Ер-би-ен‘-бијем. Јер, ако се све више станова користи само за изнајмљивање туристима, може да настане мањак станова за становање. Због тога неки градови желе да забране ову платформу на својој територији .

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару