Чист ваздух и предео изузетних одлика Власине привлаче туристе да јој се изнова враћају

Власинска висораван плени природним лепотама. Првих дана маја било је неколико хиљада посетилаца, а уочи Васкрса мање је гостију. Долазе туристи из околних градова, али и Бугарске и Северне Македоније углавном на дан или два, али за дужи боравак недостаје више садржаја.

Оно што на први поглед очара је зеленило, или плаветнило, у зависности од времена. Власину карактерише променљиво, нарочито у пролеће. А гости долазе и више пута годишње.

На други поглед, видљиво је смеће на местима предвиђеним за то. Више је локација са којих комуналци скупљају отпад.

„Смеће се скупља, још увек није однето, али долази камион смећар из Сурдулице“, каже Радош Костадиновић, чувар природе на Власини.

Уз језеро или у пошумљеном подручју има више летњиковаца, места за излет.

„Ложење ватре на отвореном је забрањено, већ се то ради на уређеним местима, где може да се ложи ватра и роштиља“, напомиње Мирољуб Стаменковић, чувар природе на Власини.

„Сведоци смо да је у априлу био велики пожар на Власини, који је једва угашен. На срећу, све се добро завршило, то је растиње, оно плане очас и једноставно, треба и мало искуства за боравак на Власини“, наглашава Биљана Николић, директорка Туристичке организације Сурдулице.

Туристи посећују Власинску висораван на дан или два. Смештај нуде хотел, виле или приватне викендице.

„Наша сезона траје три месеца у летњем периоду, ту стицајем околности имамо спортску халу и долазе нам деца. Недостаје та обећана помоћ државе, и наравно локалне самоуправе“, каже Милорад Радуловић, власник хотела на Власини.

О изградњи канализационог прстена око језера се деценијама говори као о највећој инвестицији на Власини.

Предео изузетних одлика има разноврстан биљни и животињски свет, природне реткости попут плутајућих острва у језеру на надморској висини од 1.200 метара.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара