недеља, 20.04.2025, 08:04 -> 08:10
Извор: РТС, Nature, Science
Не бацајте љуске од јаја, могу да буду корисне
Љуске од јаја су богате калцијумом, добре су у лечењу штитне жлезде и чира на желуцу, детоксикацији тела и јачању костију.

Богате су калцијум-карбонатом, који је користан за биљке. Препорука је да љуске од јаја треба самлети у прах који се чува у тегли.
„Препорука ботаничара је да се свим биљкама, нарочито у вртовима, додају млевене љуске од јаја, уз компост који је обавезан као ђубриво за земљиште. Љуске смањују киселост компоста, па је цвеће бујније, јер биљка боље апсорбује хранљиве састојке из земљишта”, истакао је Франк Мекдонг, стручњак за ботанику у Арборетуму у Лос Анђелесу.
Калцијум-карбонат спречава труљење биљака када процветају. Плодови парадајза неретко пропадају јер им недостаје калцијум.
Којим биљкама прија ђубриво љуски од јаја
Љуске од јаја су најбоље за парадајз, јер он брзо трули. Снижавају ПХ вредност земљишта и стварају алкално тло, што већини биљака прија. Патлиџан, паприка, броколи, лиснато поврће, су биљке којима треба ова врста ђубрива.
Препорука је да се љуске од јаја, које се иначе тешко разграђују, користе само два пута годишње, с јесени и у пролеће.
Боровнице, азалеје, планински лолбер су биљке које не воле ову врсту ђубрива јер им прија кисело тло.
Како се користе у људској исхрани
Добре су у борби против токсина у организму, користи се прах који чисти крв. Љуске су захвалне приликом лечења тироидне жлезде и у одржавању њене функције, као и за чир на желуцу, тако што се од њих прави напитак у праху.
Корисне су и код болести остеопорозе јер су природни извор калцијума и других минерала који имају утицај на добар метаболизам костију.
Клиничке студије показале су да прах љуски од јаја смањује бол и повећава мобилност и густину костију код жена за врема постменопаузе.
Клиничке и експерименталне студије су доказале да прах од љуски има позитиван утицај на кости и хрскавице и погодан је у превенцији остеопорозе.
Коментари