Читај ми!

Ходрогеолози у Пироту: Сачувати подземне воде и спречити злоупотребе

Пирот је домаћин тродневног научног симпозијума хидрогеолога, на којем поред српских стручњака учествују и стручњаци из 11 земаља света. Тема су подземне воде као главни ресурс водоснабдевања и како га сачувати.

Некад се говорило, ко има воду у 21. веку, тај ће владати светом. Та борба увелико траје, а Србија је земља која није пребогата подземним водама, али их има довољно да не будемо жедни. Међутим, већи је проблем како их сачувати и спречити злоупотребу.

„Подземне воде у Србији су веома значајне. Оне су до неких 70-тих година прошлог века учествовале у водоснабдевању Србије са преко 90 одсто. Међутим, од тог периода, сведоци смо да опада проценат учешћа подземних вода, нажалост. Повећава се учешће коришћења воде из површинских акумулација или водотокова, што није баш добро решење, поготово у условима климатских промена којима сведочимо”, наводи Зоран Стевановић, професор Рударско геолошког факултета.

Словенија је много даље одмакла од Србије, када је заштита природних ресурса у питању.

„У Словенији употребљавамо подземну воду за сво водоснабдевање, 95 одсто воде из водовода је подземна вода. Код нас да добијеш дозволу, није тако једноставно, процедуре су јако захтевне. Код нас ти не можеш да си власник воде, можеш да будеш само власник пунионице и то је решено концесијама“, истиче Михаил Бренчич, професор хидрогеологије Универзитета у Љубљани.

Саша Милановић, професор Рударско-геолошког факултета у Београду наглашава да се у Србији и даље кубури са законском регулативом, која је ипак много боља него што је била пре 15, 20 или 30 година: „Ми имамо воде у Србији сада, где су датиране са методом Ц-14, које су старе преко 46, 50 хиљада година. Пре 50 хиљада година та вода је ушла у подземље, а ми је и данас пијемо“.

Пирот већ 20 година ради истраживања са Рударско геолошким факултетом из Београда и то је дало резултате.

„Много је активности било, пре свега кад су у питању изворишта, кад је у питању град, када су у питању околна села и мислим да смо квалитетно решавали све те проблеме. Управо због тога, Пирот је имао довољно воде, без обзира на све климатске промене“, каже Зоран Николић, директор ЈП „Водовод и канализација“.

Порука стручњака је да је свака кап воде драгоцена. Зато се мора радити на подизању свести становништва, али и пустити воде да теку у хармонији са природом.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи