Читај ми!

Србија је првак света у плогингу, дисциплини трчања уз сакупљање смећа

На светском првенству у Италији, у екстремној спортској дисциплини која комбинује трчање и сакупљање смећа четворочлани тим Србије убедљиво је победио.

За два дана такмичења плогери су очистили природу у планинском делу округа и центар Бергама. Милош Станојевић је постао светски шампион у плогингу, Слободан Смиљанић је освојио друго место у мушкој категорији, Катарина Кузман је друга у женској категорији, а Наталија Чакаревић је награђена за највећу количину сакупљеног електронског отпада.

„На такмичењу учествују професионални ултратркачи који трче на тркама од по стотину и више километара, професионални ултрамаратонци, али је велика разлика што није довољно да сте само спортиста, морате да имате ту, како ми у шали кажемо, ђубретарску перцепцију, да знате где потенцијално можете отпад да нађете. Да се постави јако квалитетна стратегија. Припрема нема – узмете кесу и рукавице и одете у шуму и сакупљате ђубре“, објашњава светски првак у плогингу Милош Станојевић.

Крајњи циљ је, како истиче, послати поруку да је до нас, да ми мењамо свест, ми можемо да смањимо употребу једнократне амбалаже и да није срамота покупити ђубре нити за другима, а, пре свега, да ни сами не бацамо.

У трци која је трајала шест сати, такмичари су претрчали више од 30 километара уз успон од 1.300 метара и сакупили тону смећа.

Уз едукацију до чисте Србије

Српски плогери учествовали су до сада на два светска првенства. У сарадњи са Савезом за рекреацију и фитнес организовали су десетак такмичења и акција чишћења широм Србије.

„Мислимо да не треба много времена, само треба озбиљнија акција да се покрене едукација људи, односно највише омладине, пошто мислим да на старије не може се више толико едукативно утицати, али мислим да, као што су раније у школама постојале едукације, где смо ми једном месечно, или једном седмично чистили школско двориште, мислим да је то главни начин како можемо наредних пет година или 10 направити да Србија буде чиста“, истакао је Слободан Смиљанић, вицешампион света у плогингу. 

Плогинг је настао у Шведској, пре осам година, а данас више од два милиона људи у преко 100 земаља, сваког дана џогира, али и брине о пророди.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи