Наводни руски шпијунски кит белуга пронађен мртав код обале Норвешке

Кит белуга под именом Валдимир, први пут спажен код обале Норвешке са појасем и носачем за камеру због чега су се прошириле гласине да је „руски шпијун“, пронађен је мртав.

Норвешки јавни сервис НРК јавио је да је тело кита у суботу пронађено како плута у заливу Рисавика на југу Норвешке.

Белуга, чији је надимак комбинација норвешке речи „хвал“ што значи кит и имена руског председника, извађено је из воде и однесено у оближњу луку где ће га стручњаци проучити.

„Нажалост, пронашли смо Валдимира како плута у мору. Угинуо је, али не знамо узрок“, рекао је биолог Себастијан Странд, додајући да никакве повреде нису видљиве.

Странд, који прати Валдимирове авантуре протекле три године каже да га је дубоко погодила изненадна смрт кита.

Први пут спажен 2019. године код северног острва Ингоја близу арктичког града Хамерфеста, 4,2 метара дугачак и 1.225 килограма тежак кит имао је појас око тела на чијој је копчи писало „опрема Санкт Петербурга“ и носач за малу камеру.

Убрзо су кренуле да круже гласине да се ради о шпијунском киту, а стручњаци кажу да је руска морнарица покушавала да користи китове у војне сврхе.

Током протеклих неколико година, Валдимир је редовно виђан у водама неколико норвешких обалских градова, био је веома питом, уживао играјући се са људима, па чак и реаговао на ручне сигнале.

Имајући ово у виду, чини се да је Валдимир дошао у Норвешку из руских вода где претпостављамо да је држан у заробљеништву, а норвешки медији такође спекулишу да је Валдимир можда био коришћен као нека врста терапијског кита.

понедељак, 02. септембар 2024.
35° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару