Читај ми!

Атлантик се охладио рекордном брзином, научници збуњени

Брзина промене температуре у водама Атлантског океана у јуну и јулу била је изненађујућа. Део океана око Екватора овог лета се, током неколико месеци, хладио великом брзином. Сада се загрева и враћа уобичајеној температури, али су научници и даље збуњени драматичним хлађењем.

Атлантик се охладио рекордном брзином, научници збуњени Атлантик се охладио рекордном брзином, научници збуњени

Необично хлађење дуж Екватора, неколико степени северно и јужно, кренуло је почетком јуна, после најдужег низа загревања океана у последњих 40 година.

„Упркос томе што температуре таог дела океана често варирају, од хладне до топле фазе сваких неколико година, брзина којом се овог пута температура спустила са рекордно високе до рекордно ниске, заиста је без преседана", рекао је Франц Тукен, подстокторанд са Универзитета Флориде у Мајамију који је пратио догађај.

„И даље смо веома збуњени, јер не знамо шта се стварно дешава. Можда је реч о особини која се развила из неког процеса који не схватамо, не разумемо", каже Мајкл Мекфејден, научник Националне океанске и атмосферске администрације у САД.

У фебруару и марту ове године, температура воде била је највиша од 1982. године и износила је 30 степени. Међутим, у јуну је температура нагло почела да пада и до јула сје пала на 25 степени.

„За сада, наша сазнања не дају одговоре на питања о томе шта би био јасан покретач овог захлађења", каже Тукен.

„Тај део се сада загрева. Није у питању атлантска Ла Нињу, како и Тукен сматра, нешто друго се ту дешава", додао је Мефејден.

субота, 31. август 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару