„Огроман глобални успех“: Гасови који убијају озон нестају брже него што је предвиђено

Научници су објавили да су међународни напори за заштиту озонског омотача били „огроман глобални успех" пошто су установили да штетни гасови у атмосфери опадају брже него што се очекивало.

„Огроман глобални успех“: Гасови који убијају озон нестају брже него што је предвиђено „Огроман глобални успех“: Гасови који убијају озон нестају брже него што је предвиђено

Монтреалски протокол потписан 1987. имао је за циљ да постепено укине супстанце које оштећују озонски омотач које се налазе првенствено у расхладним уређајима, клима уређајима и аеросолним спрејевима.

Нова студија је открила да су атмосферски нивои хидрохлорофлуороугљеника (ХЦФЦ), штетних гасова одговорних за рупе у озонском омотачу, достигли врхунац 2021. – пет година пре пројектованог рока.

„Ово је био огроман глобални успех. Видимо да ствари иду у добром правцу", рекао је за АФП водећи аутор студије Лук Вестерн са британског Универзитета у Бристолу, преноси Сајенс алерт.

Најштетнији Це-Еф-Цеи су постепено уклоњени до 2010. године у настојању да се заштити озонски омотач – штит који штити живот на Земљи од штетних нивоа ултраљубичастих зрака са Сунца.

Очекује се да ће хемикалије ХЦФЦ које су их замениле бити елиминисане до 2040. године.

Ова студија, објављена у часопису Nature Climate Change, испитала је нивое ових загађивача у атмосфери користећи податке из Advanced Global Atmospheric Gases Experiment и америчке National Atmospheric and Oceanic Administration.

Вестерн је нагли пад ХЦФЦ-а приписао ефикасности Монтреалског протокола, као и строжим националним прописима и промени индустрије у очекивању предстојеће забране ових загађивача.

„Што се тиче политике заштите животне средине, постоји одређени оптимизам да ови еколошки уговори могу да функционишу ако се правилно донесу и поштују“, рекао је Вестерн.

И ЦФЦ и ХЦФЦ су такође моћни гасови стаклене баште, што значи да њихов пад такође помаже у борби против глобалног загревања.

ЦФЦ могу трајати у атмосфери стотинама година, док ХЦФЦ имају животни век од око две деценије, напомиње Вестерн.

Чак и када престане њихова производња, ранија употреба ових производа ће наставити да утиче на озон у годинама које долазе.

Програм Уједињених нација за животну средину је 2023. проценио да би могло проћи четири деценије пре него што се озонски омотач опорави на ниво пре него што је рупа први пут откривена осамдесетих година.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије