Читај ми!

Шта је све урађено на зеленој трансформацији Србије

Уједињене нације у Србији објавиле су Извештај о резултатима за прошлу годину. Двадесет УН агенција, фондова и програма, у партнерству са Владом Србије, раде на убрзавању Циљева одрживог развоја у оквиру три стратешке области: зелене трансформације, развоја људског капитала и утврђивања агенде владавине права и људских права.

Рад УН у Србији посебно је усмерен на убрзавање Циљева одрживог развоја. А која су кључна достигнућа у тој области наведена у извештају за РТС је говорила Јелена Миловановић, тим лидер у Канцеларији сталног координатора УН у Србији.

Шта је оно што бисте издвојили у области одрживог развоја и према вашем управо објављеном извештају?

– Кључни резултати представљени у извештају прате циљеве Стратегије УН за Србију кроз три приоритета:зелена економија и борба против климатских промена, социјална укљученост и развој људског капитала.

Покренуто је 60 бизниса вредних 30 милиона долара, за побољшање енергетске ефикасности, преко 30 локалних самоуправа је радило на плановима одрживог развоја, подржали смо мала и средња предузећа у сфери дигитализације, али смо и радили са породицама које су у ризику од сиромаштва па је 400 породица добило нове домове.

Које је кораке Србија предузела ка смањењу штетних емисија и повећ́ању капацитета обновљиве енергије под вођством агенција УН?

– Србија се обавезала на смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште за 33,3 одсто у поређењу са нивоима из 1990. године, и у јуну 2023 је усвојена Стратегија нискоугљеничног развоја за период до 2030. са пројекцијама до 2050. године...

Уложени су напори у декарбонизацију енергетског сектора Србије, што је повећало снагу инсталираних извора енергије за 7,9 мегавата и утицало на смањење емисије угљен-диоксида од 12.000 тона годишње.

Како је Тим агенција Уједињених нација подржао Србију у акцијама против климатских промена и у промовисању правичних економских могућности кроз одрживе иновације?

– Помогли смо уклађивању регулаторних оквира Србије са ЕУ регулативама кроз израду Плана за праведан прелазак на економију са ниским емисијама угљеника, уз примену принципа да нико не буде изостављен

Промовисали смо улагања у енергетску ефикасност у јавним зградама, што је резултирало са 30 одсто смањењем потрошње примарне енергије и 20 одсто смањења емисија угљен-диоксида.

Придржавајући се општег принципа УН „Да нико не буде изостављен“, агенције, фондови и програми УН у Србији допринели су са преко 80 милиона долара током прошле године.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара