Читај ми!

Тајфуни, поплаве, екстремне температуре: Кина оборила топлотне рекорде у 2023. години

Врућина у Кини је 2023. године оборила температурне рекорде од Пекинга до Шангаја, као резултат глобалног топлотног таласа који је такође захватио већину света, и који изазива све већу забринутост због глобалних климатских промена.

Тајфуни, поплаве, екстремне температуре: Кина оборила топлотне рекорде у 2023. години Тајфуни, поплаве, екстремне температуре: Кина оборила топлотне рекорде у 2023. години

Јаки кинески талас врућина довео је до тога да је 127 националних метеоролошких станица оборило рекорде у категорији висине дневне температуре 2023. године, јавили су државни медији.

Пекинг је у јулу оборио рекорд за последње 23 године са 27 узастопних дана у којима је температура била изнад 35 степени Целзијуса.

Национална просечна температура од 10,7 степени Целзијуса, највиша је од 1961. године. Већи део земље био је топлији за пола до једног степена Целзијуса.

Просечна температура у 13 провинција, градова или региона, укључујући Пекинг, Шандонг, Лиаонинг, Синђанг и Хенан, била је највиша од 1961. године, саопштила је Кинеска телевизија.

Кина је искусила низ рекордних врућина и екстремних временских услова, а очитавања на метеоролошкој станици у крајњем северозападном региону Синђианга су 16. јула достигла највиши ниво од 52,2 степена Целзијуса.

Врућина је такође захватила Европу, Индију, северну Африку, јужне делове Сједињених Држава и делове југоисточне Азије. Најтоплији дан који је забележен на планети био је 3. јул, према подацима америчког Националног центра за животну средину.

Просечна глобална температура достигла је 17,01 степен Целзијуса надмашивши рекорд из августа 2016. од 16,92 Целзијуса.

Екстремни временски услови у Кини нису били ограничени само на врућину јер су обилне кише током лета погодиле многе делове земље, посебно након што је неколико тајфуна погодило копно.

Укупно 55 националних метеоролошких станица широм земље забележило је дневне количине падавина које премашују историјску екстремну вредност.

Кина ће се вероватно суочити са још вишим температурама и чешћим и снажнијим временским екстремима 2024. године, упозорио је главни стручњак Националног климатског центра у земљи, преноси Ројтерс.

понедељак, 02. септембар 2024.
35° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару