Читај ми!

Обнавља се један од најстаријих паркова у Србији и добија скоро 100 нових стабала

Један од најстаријих паркова у Србији, градски парк у Вршцу, који има статус споменика пејзажне архитектуре, после деценија пропадања, коначно се обнавља. Након процене стручњака, биће уклоњено најмање 56 стабала, потенцијално опасних за пролазнике и парковску имовину, а биће засађено три пута толико садница и то оних врста које ће омогућити да се задржи аутентичан изглед парка.

Дрвеће у градском парку у Вршцу који као јавна зелена површина датира из 1797, последњи пут је ревитализовано после Другог светског рата, 1947. године, па је до данас велики број стабала труо и потенцијално опасан за пролазнике.

На парку постоји и табла упозорења да се при јаком ветру, а Вршац је кошавско подручје у парк не улази, јер су ветар и снег од 2012. до 2020. оборили чак 40 стабала.

Након детаљног истраживања, селекције и прегледа, Покрајински завод за заштиту природе одобрио је план ревитализације и почело је уклањање дрвећа.

„Оно што је битно да нагласим да ћемо ми у тој реконструкцији 56 стабала исећи, стабала која нису више физички активна и која представљају опасност, а засадићемо скоро три пута више - тачније 148 стабала и то ће бити фонд од готово 1.000 стабала у градском парку“, каже Велизар Вемић, руководилац сектора одржавања јавних зелених површина.

При планирању садње, водило се рачуна да се не наруши аутентични изгледа парка, пројектованог у мешовитом француско-енглеском стилу.

Поједина стабла су толико стара, да датирају највероватније из времена када је парк оформљен, па је до тих врста тешко доћи.

„Све врсте које ће бити посађене су оне које постоје или су постојале у градском парку. Нажалост, три врсте америчких белих храстова које су 80-их година биле описане од стране професора Шумарског факултета, не можемо да пронађемо чак ни у расадницима у иностранству а можете замислити пре двестотинак година која је то егзотика била, када их ни данас нема. Од тих америчких белих храстова остала су још само два примерка у градском парку“, наводи руководилац службе зеленила у ЈКП 2. октобар, Драгана Сипос.

У току је уклањање трулог и болесног дрвећа, а садња новог планирана је за прву половину фебруара. Набављене су саднице високих лишћара и четинара старе 10 година и високе између седам и девет метара, како би могле да опстану у засени постојећег дрвећа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 05. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару