Читај ми!

Конференција Уједињених нација о приоритетним еколошким циљевима за заштиту биодиверзитета

Кључна конференција Уједињених нација о биодиверзитету ЦОП15 (Conference of the Parties), која се одржава у Монтреалу у Канади, циљеве усмерава на заустављање алармантног уништавања природе изазване људском активношћу.

На Конференцији се очекује усвајања новог Глобалног оквира за биодиверзитет, који ће водити акције широм света до 2030. године, за очување и заштиту природних ресурса.

Очекује се да се корпоративни лидери залажу за амбициозан споразум са снажним политикама које ће дати смернице за компаније које желе да се промене.

Отварајући конференцију, генерални секретар УН, Антонио Гутерес, рекао је да „осим обмањујућих снова милијардера, не постоји Планета Б“.

„Мултинационалне корпорације пуне своје банковне рачуне док празне наш свет од његових природних дарова. Екосистеми су постали играчке за профит. Са нашим бескрајним апетитом за неконтролисани и неједнаки економски раст, човечанство је постало оружје масовног изумирања“, нагласио је Гутерес.

У току двонедељног самита свих 196 влада према Конвенцији Уједињених нација о биолошкој разноврсности, треба да се сложи о томе како осигурати да постоји више „природе“ – животиња, биљки и екосистема – 2030. него сада.

Али земље тек треба да се договоре о томе који еколошки циљеви треба да имају приоритет, како компаније треба да пријаве ризик по животну средину и како треба да се регулише њихова делатност.

четвртак, 05. септембар 2024.
34° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару