Читај ми!

Успевају на кухињском прозору, опојно миришу, а корисне су и за здравље

Поред саксијског цвећа, у стану у последње време све више људи гаји зачинско биље. Лети углавном на терасама, зими на плочама испод прозора у кухињи. Неке од њих корисне су за здравље јер садрже важне хранљиве материје.

Зачинске биљке са сунчаног прозора све су популарније. Здраве, миришу у дому који и улепшавају.

„Свеж першун, босиљак, влашац, рузмарин, оригано, биљке које садрже антиоксиданте и друге хранљиве састојке корисне за здравље, неизоставни су додатак супама, чорбама, сосовима. Зачинско биље расте у било које доба године и није га тешко узгајати", истакла је др Лиса Хуг, дијететичар са универзитета у Мериленду.

Босиљак

Називају га водећим састојком песта. Заступљен је у свим кухињама, од оријенталних, традиционалних до медитеранских. Ако се чува у замрзивачу, задржаће свој мирис и укус.

„Одличан је за баланс метаболичких процеса у телу. Ако се једу листови босиљка, може се смањити ниво холестерола, крвног притиска и шећера у крви. Јача и имуни систем", наводи се у истраживању Nutrition Today.

Оригано

Миришљава биљка која се користи као зачин за пилетину, рибу, свињске котлете на жару, али и као неизоставан додатак за грчку салату.

Оригано садржи карвакрол, природни фенол са антиоксидативном моћи. У једној студији Journal of International Medical Research, од групе учесника је тражено да узимају уље оригана уз сваки оброк и да се придржавају савета о исхрани.

Онима који су узимали уље побољшане су вредности холестерола.  Док испитивања на људима нису спроведена, студије на животињама објављене у Phytoterapy Research сугерисале су да би се карвакрол из оригана једног дана могао показати корисним против карцинома дојке, јетре и плућа.

Першун

Першун, омиљено ароматично поврће источних Европљана и основна намирница у медитеранској исхрани, моћан је природни диуретик. У студијама се показало да је ефикасан антихипертензив - што значи да може снизити крвни притисак уклањањем воде из крвотока и ширењем крвних судова.

Лиснато зелено биље је један од најбољих извора витамина К, витамина растворљивог у мастима, који је важан за коагулацију крви и регенерацију костију.

Рузмарин

Чврста, дрвенаста биљка налик зимзелену. Мирисни рузмарин вековима се користи у духовне и медицинске сврхе, садржи есенцијалне витамине А, Ц и Б-6, као и минерале попут гвожђа и калцијума. Верује се да је антиинфламаторни рузмарин користан за имуни и кардиоваскуларни систем нашег тела.

Показало се да његова арома стимулише будност, памћење и спознају и побољшава расположење. Кључна рузмаринска киселина налази се у босиљку, жалфији, мајчиној душици и нани.

Научници у Пољској истражили су епигенетичке ефекте рузмаринске киселине и открили да је хемопротективна јер спречава блокирање гена који сузбијају туморе у ћелијама рака дојке.

Мајчина душица

Обично су нам мајке или баке стављале уље ове биљке на огуљена колена. Мајчина душица је цењена због својих антигљивичних и антибактеријских својстава стотинама година.

Мајчина душица је идеална за динстање ребара и пилетине, динстање или печење поврћа, јаја, за тестенину, кромпир и морске плодове. Укус мајчине душице је благо лимунаст, а истиче ароме хране баш као и со. Због тога Америчко удружење за срце препоручује да се мајчина душица користи као замена за со приликом спремања јела.

Као чај, мајчина душица добра је против кашља и упале грла јер има антиинфламаторна својства.

Док студије нису рађене на људима, истраживања на хипертензивним пацовима показала су да мајчина душица знатно смањује крвни притисак. Друге студије показују да она може да повећа ХДЛ (добар) холестерол и смањи ЛДЛ (лош) холестерол и триглицериде.

Као и већина биљака, мајчина душица је богата витаминима Ц, А, Б-6, калцијум, гвожђем, магнезијумом и манганом, који јачају имуни систем.  

четвртак, 05. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару