Читај ми!

Отпад из целог света пронађен на удаљеном британском острву

На хиљаде пластичних остатака из целог света складиштено је је на удаљеном британском острву у Јужном Атлантику, навели су активисти за заштиту природе.

Отпад који је пронађен на југозападној обали острва Асценсион вероватно потиче из из Кине, Јапана и Јужне Кореје.

Тим Зоолошког друштва Лондона на тој локацији провео је пет недеља како би проценили степен загађења пластиком. Више од 900 врста морских животиња је у опасности од загађења пластичним отпадом.

Острво Асценсион богато је биљним и животињским светом, најпознатији су копнени ракови, разне врсте морских птица, корњача, риба и морских паса.

Ово острво било је план британске владе за очување природног биодиверзитета.

„Пронађено је много пластике на острву. Било је тужно видети то острво. Велики брендови и владе морају да одговарају за овај неред на острву. Видно је да отпад долази на острво са других локација", истакла је научница Фиона Луелинг, морски биолог у тиму за очување мора.

Током своје петонедељне експедиције тим је пронашао око 1.000 комада пластичног отпада у једној од кућића на острву. Укупно је пронађено око 7.000 комада од пластике.

На острву Асценсион живи око 800 становника. Животиње често поједу пластику или се упетљају у њу, а све то утиче и на ланац исхране биљних и животињских врста.

Тим Зоолошког друштва Лондона за очување острва Асценсион следеће три године сарађиваће са Националним фондом, властима Свете Хелене и Универзитетом Нелсон Мендела у Јужној Африци, у борби против загађења и очувања биодиверзитета.

Пројекат укључује праћење водених струја и кретање воде, идентификацију пластичних флаша и уписаног рока трајања на њима, како би се открило одакле долазе..

четвртак, 05. септембар 2024.
29° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару