Читај ми!

Чигра и Јегричка - лагана пловидба на војвођански начин

На југу Бачке, између Великог бачког канала и Дунава, протиче Јегричка, некада најдужа аутохтона војвођанска река. Дужина слива је око 100 километара и протиче кроз четири општине - Бачку Паланку, Врбас, Темерин и Жабаљ.

Нема класичан извор и представља систем повезаних бара кроз које вода отиче до свог ушћа у реку Тису. Јегричку зову природним и туристичким драгуљем, а подједнако је, кажу, лепа у свако доба године.

Лако је, кажу, бавити се туризмом поред великих језера, на Сави и Дунаву или Фрушкој гори. Али, хајде, кажу у шали, привуци и забави туристе усред оранице. Међутим, Темеринци се не предају тако лако. Имају и они свој адут - парк природе Јегричка.

„Јегричка има три сегмента. До овог места од Деспотова узводно до Темерина 30 километара је каналисани део. До Жабља иде део који је најзанимљивији за посетиоце, петнаест километара дугачак, који показује како изгледа ова природна оаза и како је некада изгледала када је била систем повезаних бара. И последњи део је Жабаљски рибњак. Он је најшири. Поједини делови Јегричке, имају ширину од чак, седамосто, осамсто метара", каже Марко Вуксановић, ПП Јегричка, запослен у ЈПВ „Воде Војводине".

Овде живе бројне заштићене врсте, због чега је и цело подручје добило велики национални и међународни значај.

„Оно што не смемо да заборавимо то је један драгуљ природе који је за нас веома значајан, а то је речица Јегричка, која је веома посећена. Наша стаза здравља, управо води до речице, имамо у понуди вожњу катамараном, и то је свакако нешто што сваки посетилац треба да дође да види и да доживи", изјавила је Марина Ињац, директорка Туристичке организације Темерин.

Посебну пажњу привлаче локвањи, трска и рогоз. Јегричка је, кажу и рај за риболовце.

„Има око 200 врста птица, Најзначајнија је Чигра. Једино је мрестилиште Црне чигре у Србији и друго по значају Белобрке чигре у Србији. Најзначајније су биљне врсте - бели локвањ, барска папрат коју можемо видети чак и овде и дивљи овас", додаје Вуксановић.

Најлепше је у пролеће и лето, па очекивано, тада има и највише посетилаца.

А највећа атракција је катамаран „Чигра" који носи назив по птици која је и заштитни знак Јегричке. Плови се од инфо-центра до осматрачнице близу Жабља, а вожња траје око сат времена.

Има места за највише 12 особа. Вожња је, кажу, прави ужитак на војвођански начин - јер се плови полако.

четвртак, 05. септембар 2024.
29° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару