Читај ми!

Краљеви неба – велики, раскошни и моћни чувари природе

Називају га "Краљем неба". Белоглави суп, са распоном крила од око три метра и тежином до чак 11 килограма, највећа је птица на нашим просторима. У Специјалном резервату природе Увац налази се његова највећа гнездећа колонија у Србији и једна од највећих на Балкану. Небом наше земље крстари око 600 јединки.

На нашим просторима живи око 700 хиљада година. Због честих тровања широм Балкана ова птица је доведена до ивице егзистенције. Ипак Србија прави крупне кораке у намери да сачува овог лешинара.

„Птицама стављамо сателитске одашиљаче и на основу њих пратимо где лете. Сателитски одашиљачи сваки дан нам јављају њихове локације тако да можемо да сазнамо неке друге ствари о овим птицама, које раније нисмо могли. Имамо и видео контролу над хранилиштем.Ту пратимо јединке, свака буде сликана и архивирана, па тако процењујемо и бројност јата. То је један од најуспешнијих програма на Балкану", рекао је др Синиша Маринковић, орнитолог.

Белоглави супови присутни су у нашој средњевековној уметности и хералдици.

„Поред тога што су белоглави супови врста од националног значаја, они имају велики санитарни значај, чисте природу. Чисте угинулу стоку из природе и спречавају заразу", рекао је
др Синиша Маринковић, орнитолог.

Мислим да иза програма треба да стоји држава. Иза програма враћања белоглавог супа у источну Србију.

„Ми сада имамо јако густу популацију ових птица у западној Србији, али она не може да се шири сама.Маркирамо их и стављамо крилне маркице, по чему се оне преппознају", навео је др Синиша Маринковић, орнитолог.

петак, 06. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару