Читај ми!

Зелена транзиција Србије по рецепту ЕУ

Програм Уједињених нација за развој покреће друштвени дијалог о томе како да се смањи губитак радних места, на време спроведе преквалификација радника и диверсификују извори прихода у општинама и градовима који се ослањају на производњу угља.

Србија две трећине електричне енергије добија из угља. Имамо податак да термоелектране на угаљ на западном Балкану емитују два и по пута више сумпор диоксида него 220 термоелектрана на угаљ у земљама ЕУ.

Србија је на почетку зелене транзиције

„Праведна зелена транзиција значи да нико ко тренутно има приход, новац, добит из постојећих начина производње енергије, не избуги своју добит због преласка на обновљиве изворе енергије.Да не остане на крају колоне те зелене транзиције", рекао је Жарко Петровић, вођа Тима за витални развој у УНДП-у.

Додаје да треба обратити пажњу на планирање и на то који региони су посебно угрожени, које врсте и социјалне сфере су угрожене и наставак начина рада.

Ризици транзиције

„Увек постоји ризик да ће неки део из имплементације тог програма имати проблема.Имамо много искустава држава које су на путу зелене транзиције,знамо која радна места могу да се отворе јер се затварају прљаве индустрије.Тренутно се раде студије и процене, ради тачног опсега и домена програма зелене транзиције", истакао је Жарко Петровић, вођа Тима за витални развој у УНДП-у.

Потенцијал за соларну енергију у Србији је 30 одсто већи него у земљама централне Европе, а мало се користи. Када би смо прерађивали органски отпад и имали постројења за прераду гаса, Србија не би била зависна од увоза гаса.

петак, 06. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару