Читај ми!

Невероватни снимци Најбољих фотографа дивљине

Поларни медведи који се шетају око напуштене куће, магични смрчак на Олимпу и последњи тренуци планинске гориле, само су неке од победничких радова на такмичењу за Најбољег фотографа дивљине за 2022. годину (Wildlife Photographer of the Year).

Част да добије толико жељену награду и велику титулу Најбољег фотографа дивљине за 2022. годину припала је Американки Карин Ајгнер за фотографију под називом „The big buzz". На награђеној фотографији забележен је тренутак устрепталих мушких примерака пустињстих тексашких пчела, главних опрашивача кактуса, како покушавају да се паре са једном женком ухваћеном у клупко.

Роз Кидман Кокс, председавајућа жирија, описала је да крупни план клупка пчела изгледа као да се „докотрљао право у фотографију".

Крупан план који је Ајгерова забележила приказује сав очај ове врсте којој прети изумирање због климатских промена, пестицида и губитка станишта, додаје се у саопштењу жирија.

Иначе, она је тек пета жена којој је припала ова значајна награда у педесетосмогодишњој историји такмичења, саопштили су организатори.

Директор лондонског Природњачког музеја, Даг Гур, похвалио је фотографе што су понудили „незаборавне увиде у животе дивљих врста, уватили непознате детаље, фасцинантно понашање и приказ климатских промена и кризе биодиверзитета“.

Победници су изабрани у 19 различитих категорија међу 38.575 учесника из 93 земље, укључујући три награде за Младог фотографа дивљине, међу којима је шеснаестогодишња Катањоу Вутичајанакорн са Тајланда проглашена за најбољу. Катањоу су заинтригирале контрастне боје и текстуре бразденог кита.

Избор за Најбољег фотографа дивљине организује Природњачки музеј у Лондону где ће фотографије бити изложене до краја недеље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 06. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару