Читај ми!

Смрдибубе – не само што смрде и нервирају него су и штеточине

Има их свуда: и у баштама, и на воћу и поврћу, у кућама и становима. Нападају зрео парадајз и паприку, има их на крушкама и јабукама, младим тиквицама, али и на опраном вешу. Осим што хаотично лете, праве штету на јесењим плодовима.

„Смрдибубе на овим просторима одувек живе, али сада имамо и две инвазивне врсте – мрамораста азијска и етиопска. Оне су код нас дошле пре петнаестак година, немају природних непријатеља и шире се неконтролисано“, објашњава Жељко Томановић са Биолошког факултета.

Крајем јесени их више примећујемо јер не воле зиму и покушавају да се склоне у топле домове.

Иако нису опасне по људе, смрдибубе су штеточине у пољопривреди, па се тако у европским земљама штета мери у стотинама милиона евра.

Због тога су у многим европским земљама почели да увозе њихове природне непријатеље, па су тако у Италији већ раширени неки паразити који нападају њихова легла. Њима ће бити потребно дуже време да се рашире и до нас.

Сличан пример је са пужевима голаћима који су овде одувек живели и представљали сезонску напаст и штеточину, али је пре 20 година у Србију стигло неколико инвазивних врста, попут великог црвеног голаћа са Иберијског полуострва.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 06. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару