Читај ми!

Медузе у „београдском мору“, да ли треба да их се плашите

Играјући се у плићаку на Ади Циганлији деца често проналазе стоврења не већа од два и по центиметра која личе на желе. У питању су слатководне медузе, али многи се питају да ли их се треба плашити и како су доспеле у „београдско море“.

Сунђер Боб Коцкалоне, јунак истоименог цртаног филма и његов друг Патрик морска звезда – заљубљеници у лов на медузе, били би задивљени овом ловином. Али купачима на Ади Циганлији, изгледа није до шале. Снимак медуза из савског језера, запливао је друштвеним мрежама уз питање: „Да ли су опасне?“

Слатководне медузе су безазлене – не могу вас опећи, а њихов утицај на екосистем је занемарљив.  

„Лако се преносе опремом за купање, дакле влажни костими ако се не исперу добро, пецарошки прибор, чамци – свуда могу полипи да се окаче и залепе, птице могу да пренесу на својим ногама из баре у бару и тако корак по корак рашире се по свим водама“, каже биолог Александар Хегедиш.

У Европи су се појавиле крајем 18. века. Из Велике Британије преко Француске и Немачке рашириле су се по целом континенту. У Србију су стигле шездесетих година.

„Има их у доста вода у Србији, то су мала слатководна створења. Има их три, четири врсте у свету и почеле су да се шире и из Кине, односно из реке Јанг Це која је њихово природно станиште. Када је почела да се развија акваристика и биљке да се разносе по свету тада су разнети и полипи тих медуза, тако да оне сада имају космополитско распрострањење. Нема их само на јужном полу“, додаје Хегедиш. 

Виша температура воде значи већи број тих створења. Медузе нестају са појавом хладнијих дана. Тада већ и Аду напуштају последњи купачи. До тада, уколико спас од врелине налазите у том језеру, запамтите – спас вам не треба од ових медуза. 

субота, 07. септембар 2024.
19° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару