Читај ми!

Ласте су ове године одабрале домаћинство Адријана Теркеља на северу Баната

Адријан Теркељ из села Сајан, надомак Кикинде, победник је овогодишњег такмичења „Домаћинство које су ласте изабрале“. Друштво за заштиту и проучавање птица ово признање и награду, тону кукуруза, додељује шесту годину заредом у оквиру програма „Пролеће уживо“.

Председник Друштва за заштиту и проучавање птица Србије Милан Ружић, уручио је званично признање Адријану Теркељу, овогодишњем победнику такмичења „Домаћинство које су ласте изабрале“, у конкуренцији 109 домаћинстава из свих крајева Србије. 

Тихо на северу Баната на слатинама специјалног резервата природе Пашњаци велике дропље, Теркељеви напасају 100 говеда сименталске и холштајн расе, а то ласте воле. Адријан је трећа генерација сточара, а његов син Беџамин се већ навикао на медије и пажњу.

У такмичењу које слави љубав према селу и природи, у 744 гнезда избројано је више од четири и по хиљаде сеоских ласта. Ове године ласте су први пут прстеноване, а да би дом ластавицама увек био топао чланови Друштва за заштиту и проучавање птица поставили су и керамичка гнезда.

„Најлепша прича са керамичким гнездима је заправо та што смо ми то радили са децом. Сви добро знамо да клинци воле да се играју у блату, да праве разне ствари и да су деца, у ствари најкреативнији људи. Дакле, деца су радила то заједно с нама и нама је жеља да научимо наше грађане, како старе, тако и оне млађе, како могу сами да направе и да то могу касније да користе за птице“, наглашава Ружић.

Обнова природе

Србија има око 250 врста птица.

„Европска унија сада доноси и нови закон који се тиче обнове природе. А како ће се природа обновити? Обновиће се само уколико будемо научили да, као наши домаћини који имају сеоске ласте и који брину о њима, на тај начин живимо. Јер, можете имати огромно домаћинство, можете имати хиљаде хектара, али ви онда не размишљате о сеоским ластама, ви размишљате о профиту, о приносу, о неким бројкама. А када сте мало домаћинство, ви размишљате како да преживите. И ту је разлика. На овој страни је живот“, сматра Слободан Кнежевић из Друштва за заштиту и проиучавање птица Србије.

У Сајан је тог дана осим признања, пала и киша које није било месец дана.

Да би подстакли пријаву домаћинстава и са једним гнездом Друшто уручује и награду „Срећно гнездо“. Признање и 12.000 динара за куповину садног материјала, ове године додељени су Кристини Ђорђевић из Доње Прлите код Зајечара.

субота, 07. септембар 2024.
20° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару