Читај ми!

Мирис лековитог биља - „Дани лаванде“ у војвођанској Прованси

Због специфичног састава земљишта, север Војводине је идеалан за гајење зачинског и лековитог биља. Због тога је уместо жита или сунцокрета све више плантажа лаванде. У околини Кањиже у току су „Дани лаванде”.

Дизајнерка Елвира Нађ, на салашу близу села Војвода Зимоњић код Кањиже пре осам година лавандом је засејала више од пола хектара. Од цветова се прави уље за козметичку и фармацеутску индустрију, јер смирује и опушта, од сушених латица може да се кува чај, прави кекс... 

„Креме, дезодоранси, велика је скала козметичких производа од лаванде. Можда се и не зна да се у сваком козметичком производу може наћи уље лаванде", истакла је Елвира Нађ, власница салаша.

На салашу су у току „Дани лаванде”. Посетиоци су у прилици да сами беру биљке и учествују у радионицама у којима се праве креме, ароматичне свеће и сапуни, као и декорације од овог медитеранског цвећа.

„Очарана сам мирисом, лепотом, а привукла ме је и могућност радионица израде неких рукотворина и декорација”, рекла је Ана Жигманов Вуковић из Суботице.

„Ја искрено обожавам лаванду. Дошли смо да беремо и наравно да однесемо кући и ставимо у вазу. И волим да је имам код куће, обожавам мирис лаванде”, истиче Кинга Варњо из Бечеја.

Песковито земљиште на северу Бачке и Баната идеално је за зачинско и лековито биље, па не чуди што је све више плантажа лаванде.

Уместо поља жита или сунцокрета простиру се њиве мирисних биљака нежнољубичастих латица, па овај део Војводине подсећа и на француску Провансу.

субота, 07. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару