Како је спасен Срећко - немоћни соколов птић

Ветрушка је птица грабљивица, из породице соколова. Под строгом је заштитом, јер је чистач природе, и због страха од истребљења. Захваљујући професору физичке културе, спасени птић у Змињаку, имаће свој соколов лет.

Немоћног, скупљеног птића, Младен је пронашао на прометном сеоском путу и ниједног тренутка се није двоумио да га склони, а како у близини није било ни птица ни гнезда – и да га удоми и да га збрине.

„Одмах сам отишао да купим месо, прочитао на интернету шта она воли да једе, купио сам 100 грама јунећег меса и почео да је храним малим комадићима. Прво са штапићима јер ме је једном грицнула, а после тога смо се здружили, почела је из руке да ми једе“, испричао је Младен Преловац из Зимњака.

Свестан законске одговорности и да заштићену грабљивицу не сме и не може да задржи, помоћ око збрињавања птића названог Срећко затражио је од наше редакције, а ми од стручњака.

По ветрушку стару око месец дана, стигли су врло брзо надлежни из Завода за заштиту природе.

„Ми ћемо ову птицу да однесемо у зоолошки врт у Београду, где ће бити настављена брига о њој и ветеринарска до оног момента када буде спремна да буде пуштена у природу и на слободу“, рекао је Данко Јовић, стручни сарадник Завод за заштиту природе Србије.

Брига о заштићеним врстама је законска обавеза, а пут до доброчинства и природних законитости, стручњаци кажу, лак је и једноставан. Зато апелују.

„Савет за људе када дође до испадања птице из гнезда или је нађу негде ван гнезда, јесте да се птица подигне ако сте у прилици, и да стави на неку грану, то је најбоље решење зато што су родитељи ту негде у близини, и они ће наставити бригу о самој птици“, додао је Јовић.

За Срећка пут ка висинама води од Змињака до Београда. За први лет – растанак од спасиоца.

субота, 07. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару