Читај ми!

У Музеју анатомије Ветеринарског факултета међу хиљаду и по експоната је и коњ војводе Бојовића

Факултет ветеринарске медицине у Београду један је од ретких који може да се похвали и својим Музејом анатомије, који необичну збирку животиња може да покаже не само студентима, већ свим заинтересованим грађанима.

Коњ који је са војводом Петром Бојовићем прешао Албанију сачуван је у Музеју анатомије. И то је један од хиљаду и по експоната колико их се сместило у необичну збирку Ветеринарског факултета, отворену давне 1936. године.

„Експонати су стизали и као поклон из иностранства, из Немачке, из Француске, из Италије, а највише има наших, домаћих експоната“, наводи проф. др Милена Ђорђевић, шеф Катедре за анатомију Факултета ветеринарске медицине.

Ветеринаре је одувек занимало од чега су животиње саздане. Да открију ту тајну, студентима ће помоћи неколико стотина органа, препарата, докумената и скелета.

„Они су у могућности да дођу поред скелета и све то што су научили да примене то знање, да уоче те кости, да разликују поједине детаље на њима, да могу да их споје, да их гледају као једну целину. На овом столу су скелети дивљих животиња – то су лав, шимпанза, дивља свиња, беба нилског коња, медвед. На уласку у музеј налази се и скелет кита“, објашњава професорка Ђорђевић.

Музеји попут овог нису чести ни у свету и зато су права атракција, пре свега за будуће студенте и љубитеље животиња.

„Позивамо све средњошколце који су заинтересовани за Ветеринарски факултет да дођу и да погледају Музеј. Да виде шта све имамо. Можемо да се похвалимо да је ова наша катердра за анатомију распрострањена на хиљаду квадрата, тако да свашта нешто може да се види“, наглашава проф. др Милорад Мириловић, декан Факултета ветеринарске медицине.

Али нису само ђаци и студенти позвани.

„Сви грађани су добродошли, једино је неопходно да се најаве због тога што ми професори, доценти, асистенти смо уједно и кустоси музеја. Тако да морамо да издвојимо време за посетиоце музеја“, напомиње проф. др Милена Ђорђевић.

Ускоро проширују збирку, очекују да ће са првим јесењим данима отворити и Музеј препарираних животиња.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 07. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару