Читај ми!

Зашто је кањон Јерме прави изазов за авантуристе

У специјалном резервату природе Јерма, обележена је „Европска зелена недеља". Била је то прилика да посетиоци упознају лепоте кањона реке Јерме и да се укаже на неопходност смањења загађења и очувања биодиверзитета.

Импознатне стрме литице планина Гребен и Влашка, висине до 700 метара, између којих се пробија река Јерма, само су неке од атракција једног од најлепших кањона у Србији.

Ретки посетиоци диве се нетакнутој природи, уживају у накиту пећине Ветрена дупка и обилазе средњовековни манастир Поганово. Пешачке стазе, видиковци, терени за спортско пењање, риболов, изазов су за љубитеље природе и авантуристе.

„Нико не очекује да ће тако близу града наићи на овакву дивљину, на строги резерват природе, где је све и даље нетакнуто. Сви буду јако одушевљени и мали број људи зна за кањон Јерме", каже планинарски водич Јован Стефановић.

За специјални резерват природе Јерма је проглашена 2014. године. Од тада траје борба за очување природног богатства уз контролисани развој туризма.

„Дозволити приступ заштићеним природним добрима, њихово коришћење, али под одређеним условима и под надзором Завода за заштиту природе Србије и управљача заштићеног подручја. Строги резерват природе Јерма је идеално место на коме се може показати и заштита предеоне разноврсности, заштита биодиверзитета и заштита геоморфолошких објеката", истакла је Драгана Недељковић из Завода за заштиту природе Србије.

„Заштита биодиверзитета окупља данас све нас овде, као и смањење загађења и развој циркуларне економије. Сви знамо да су климатске промене реалност. Оне захтевају укључивање свих и заправо је то наша мисија данас јер једино заједно можемо да постигнемо резултате", изјавила је у име ЕУ инфо-кутка из Ниша, Данијела Вучић.

Иако дуг само 15 километара, кањон реке Јерме станиште је за 900 врста биљака и 110 врста птица. Зато је развој еколошког туризма једина гаранција да ће ово богатство бити сачувано за будуће генерације.   

субота, 07. септембар 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару