Читај ми!

Зашто је тамјаника винска краљица Србије

Зову је винска краљица Србије. Воле је и због имена, јер у њему носи тамјан, за који се у народу верује да прочишћава срце, душу и ум. Тамјаника се у Србији гаји више од пет векова. Дијана Милић, виноградарка, предузетница, љубитељка винове лозе и грожђа, из винарије „Пусула“, открива какву тајну крије ова сорта грожђа.

Тамјанику познајемо и из народне песме Берем грожђе, бирам тамјанику. Последњих деценија хит је међу аутохтоним сортама, а врсни виноградари се уздају да је, поред прокупца, баш тамјаника сорта која ће допринети већој препознатљивости наше земље на винској мапи света.

Тамјанику често називају женском сортом грожђа, пре свега зато што се све ароматичне сорте називају женским, објашњава Дијана Милић, гошћа Јутарњег програма.

„Мислим да та подела није праведна зато што познајем доста мушкараца који озбиљно воле вино од тамјанике. На овим просторима је присутна преко 500 година и зато је некако сматрамо нашом аутохтоном сортом. Под тим називом, или сличним, се гаји и у Македонији и Бугарској. Међутим, управо су винари из Жупе ти који су успели да очувају ту сорту и допринесу њеној популарности“, подсећа Милићева.

Вина која се производе од тамјанике често су била полуслатка, међутим у Србији се од ове сорте производе сува вина, што је необично с обзиром на карактеристике мускатних сорти грожђа којима припада тамјаника.

Србија је недавно добила дозволу за извоз тамјанике у Француску, што се сматра великим подвигом. Уједно то је велики успех нашег вина и велико признање нашим винарима и виноградарима, сматра Милићева.

Са жељом да се домаћа сорта тамјаника приближи широј јавности, како би се показао њен значај као винске сорте, 29. маја се одржавају „Дани тамјанике“.

„Манифестација се не ограничава само на салонски део, већ се ради документарни филм о производњи тамјанике и засадима тамјанике у целој земљи. Обухватиће све регије и винарије које се баве производњом тамјанике“, наглашава гошћа Јутарњег програма.

У припреми је и апликација која ће имати за циљ да љубитеље тамјанике, како домаће, тако и иностране туристе, доведе на пут тамјанике, да мапира Србију како би заинтересовани у било ком моменту, једним кликом могли да пронађу тамјанику у региону у коме се налазе, најављује Дијана Милић, виноградарка из винарије „Пусула“.

субота, 07. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару