Читај ми!

Ресавска пећина – монументална и тајанствена природна лепотица

Навршило се пола века од како је Ресавска пећина, јединствен природни феномен надомак Деспотовца, отворена за посетиоце. До сада је пећину посетило петнаест милиона туриста, заљубљеника у природу и ђака са школским екскурзијама.

Ресавска пећина је једна од пет највећих и накитом најбогатијих пећина у овом делу Европе. Својеврстан је спелеолошки бисер и изузетан споменик природе. Сваке године привуче пажњу више од педесет хиљада посетилаца из земље и иностранства. За туристе је отворена 1972. године. Од 2.830 метара истраженог простора посетиоцима је доступно око 800 метара.

„Ресавску пећину за ових 50 година рада је посетило неких петнаест милиона посетилаца и имамо госте из свих земаља, највише је заступљена Русија, Кина, Индонезија али свакако и остале земље, ето које нисам побројала“, истакла је Ана Богдановић, директорка ЈП „Ресавска пећина".

Доктор Јован Петровић, професор Природно-математичког факултета, први се 1962. године са групом својих спелеолога спустио у пећину и покренуо истраживање и уређење. Тај процес је трајао десет година. После више од пола века чланови те групе поново су у пећини.

„Када смо улазили деловала је монументално и тајанствено, верујте ево сад по ко зна који пут долазим врло често", рекао је Бранислав Божовић, спелеолог.

„Можете замислити први пут кад човек уђе после толико милиона година, јер кубни сантиметар накита, по Јовану Цвијићу, расте од 600 до 800 година", истакао је Милутин Рудаковић Кепа, спелеолог.

Током пролећа и лета највише је индивидуалних посета. Препорука је топлија гардероба, јер је у пећини константних 7 степени. Свака група прича је за себе и увек се открије нешто ново.

„Савремени туриста тражи активан одмор, тражи боравак у природи и тражи садржај који ће му креирати позитиван доживљај, да понесе онако врло позитивне и лепе емоције са путовања и управо ова дестинација све то нуди на једном месту", рекла је Марија Лабовић, директорка ТО Србије.

Током предстојећих првомајских празника посетиоци ће моћи да уживају у несвакидашној лепоти Ресавске пећине у продуженом радном времену од 9 до 20 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару