Читај ми!

Који су градови најзагађенији – какав нам је квалитет ваздуха

Колико ће загађење ваздуха утицати на здравље, зависи од концентрације загађујућих супстанци и дужине излагања. Годишње се толерише до 35 дана прекомерног загађења, а од почетка године тај лимит је већ премашен у 17 градова.

Сезона чистог ваздуха почиње од априла и траје до септембра. Колико су градови загађени и колико су премашили дозвољене вредности.

За Дневник РТС-а, Миленко Јовановић из Национална еколошке асоцијације, наводи да је на основу урађених анализа п. м. честица у Ваљеву, Новом Пазару и Ужицу вишеструко премашен годишњи лимит загађења ваздуха.

„Наставља се тренд загађења, а то све треба да забрине грађане и оне који треба да решавају загађење, да се утврди извор загађења. Извор су саобраћај, индустрија и мање енергане. Метеоролошки услови утичу на побољшање или погоршање онога што се дешава због емисија полутаната. То значи да је боље стартовати са ниским нивоом емисија, него са наглим скоком после грејне сезоне. Узрок загађења је у човеку и он мора то да решава“, нагласио је Миленко Јовановић.

Може ли се прогнозирати загађење на недељном нивоу

„Могуће је најавити да ли се очекују периоди стабилног времена, нарочито током зиме, када су температурне инверзије, али то нико не ради. Потребно је поштовати мере и потребно је око уложити пар милијарди евра да се ваздух очисти. Мора се грађанима забранити куповина одређених врста угља које су лоше“, рекао је Миленко Јовановић из Национална еколошке асоцијације.

недеља, 08. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару