Читај ми!

Белорепан, мишари, еје мочварице – поново откривене отроване птице

Поново страдале птице због тровања, сада у близини Бачког Петровца.

Само неколико дана је прошло од вести да је на Дан заштите природе, који је у Србији 11. априла обележен на више локација, код Кикинде пронађена отрована јединка орла крсташа, птице са националног грба. Друштво за заштиту и проучавање птица Србије има нови узнемирујући податак.

Чланови Друштва објавили су на Фејсбуку и Твитеру, овог пута уочи обележавања Дана планете Земље, информације о новом страдању птица уз „извињење што из Друштва претходних дана долази више лоших него добрих вести".

„Уморни смо од слања апела и пријава, од позивања институција и вршења притиска на њих да најбоље могуће ураде посао не би ли зло добило име и презиме, а након тога и законом предвиђену казну", написано је у објави Друштва на Фејсбуку.

У објави се наводи да су две локације у близини Бачког Петровца открили нове случајеве масовног тровања птица.

„Један орао белорепан, шест мишара, три еје мочварице и четири гаврана више неће летети широким пољима, нити ће њихов звонки глас подсећати заблуделе да овај свет не припада само човеку и његовој похлепи", саопштено је.

„Када се за пар година будете питали где су нестале птице и зашто је утихнуо пој, сетите се да је све могло и морало да буде другачије. Најтеже ће бити дочарати деци како су некада небом изнад Србије поносно летели орлови које нисмо од зла умели сачувати", закључили су чланови Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

недеља, 08. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару