Читај ми!

Зоо-врт у Колуту – Миланов резерват природе, тридесет година посвећености без одмора и боловања

У Колуту, малом селу близу мађарске границе, на двадесетак километара од Сомбора, налази се први приватни зоолошки врт у некадашњој Југославији. На имању површине седам и по хектара Милан Мирић је пре више од 30 година створио прави резерват природе у којем данас живи око 700 животиња, највише птица, од којих двадесетак не постоји нигде у окружењу.

Прво је само доносио животиње у породично двориште да их лечи и брине о њима. Онда је животиња било све више, а простора све мање, па је Милан направио свој зоолошки врт. Садио је дрвеће, куповао плацеве како би проширио врт, са жељом да све бројнијим животињама буде лепo.

„Никад краја чуђењу. Па где ћеш зоолошки врт? Ко још држи зоолошки врт? Нико се тиме није још бавио. Јеси ли луд? Па хоћеш ли медведе овде држати…", наводи власник зоо-врта Милан Марић коментаре познаника и мештана.

Кад се одрекнеш неких других ствари у животу и оствариш свој сан, додаје Милан, имаш свој зоолошки врт.

Данас се овде налазе животиње из целог света. Фламингоси, медведи, ретке врсте папагаја. Милан је и власник и радник, продавац карата и ветеринар. Пуних тридесет година није отишао на одмор или на боловање. Једном му је побегао и медвед.

"Медвед је завршио на граници са Хрватском, а један Хрват је видео током ноћи медведа и пријавио полицији. У полицији су му рекли: ‘Какав медвед ноћу у Војводини? Ви сте пијани.’ И следећи путник наиђе и потврди да је и он видео медведа. Позову мене, да у два сата ујутру одем у дискотеку у коју је ушао медвед. Када сам стигао, видим да медвед пије кока-колу и да се људи сликају са њим", испричао је Милан Марић. 

Поред свих проблема и одрицања, никада се, каже,  не би мењао ни са ким, а чини му се ни други са њим. Највише посетилаца има од априла до октобра. Дани када нема никога, каже Милан, права су реткост. Кад отопли, у пролеће, највише долазе ђаци из Сомбора и околине, често сврате и љубитељи природе, али и сви они које пут овде случајно нанесе.

недеља, 08. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару