Читај ми!

На младима клима остаје - акција „Сат за нашу планету“ указује на нарушен однос човека и природе

Глобална еколошка акција „Сат за нашу планету" обележена је у знаку очувања биодиверзитета и улоге младих у очувању природе. Од пола девет увече, 26. марта, на 60 минута, људи су широм света - гасили светла.

Готово сваког сата у свету изгубимо једну врсту - подаци су Светског фонда за природу који је ове године за симбол биодиверзитета одабрао дивље пчеле.

На обали Дунава, поред урбаног Меденог врта на Силосима, представљен је мурал Дејана Ивановића - са дивљим пчелама и девојчицом као централним фигурама.

„Пчеле су пре пар година проглашене за најважнија жива бића на планети и оне су одговорне за 70 одсто опрашивања флоре у целом свету. Ми зависимо толико од тих пчела, јако је битно да ви поставите и у својим парковима, крововима, било где - пчеле", каже Ања Димић из "Gaia" покрета. 

Природу све брже уништавамо. По последњем извештају УН, милион животињских и биљних врста је пред изумирањем, а главни кривци су људи и све веће потребе за енергијом и прекомерна потрошња.

Од 1970. године, популација сисара, птица, риба, водоземаца и гмизаваца смањена је за готово две трећине.

„Ове године Сат за нашу планету користимо како би указали на то да је однос између човека и природе нарушен, да биодиверзитет, богатство живог света на планети, нестаје невероватном брзином, и да укажемо на важност укључивања младих људи и њихових доприноса у борби за заштиту животне средине", рекла је Мина Мирић, координатор пројекта „На младима клима остаје" из Светске организације за заштиту природе. 

„Морамо бити свесни да је пола светске популације млађе од 30 година и да ће управо они бити ти који ће обликовати и водити свет у будућности", додала је Силија Сомерстајн из амбасаде Велике Британије.

Сат за нашу планету је највећа еколошка глобална акција, први пут је одржана 2007. године у Сиднеју, а Србија учествује од 2009. године.

недеља, 08. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару