Читај ми!

Више од 60 одсто територије САД биће погођено сушом ове године

Западни део Сједињених Држава претрпеће дуготрајну сушу друго пролеће заредом, упозоравају научници.

У новој сезонској прогнози, америчка Национална служба за метеорологију предвидела је наставак сушних временских услова преко великог дела земље, од Калифорније на западу, Монтане на северу па до Тексаса на југу.

Прогноза долази након прошлогодишње најгоре суше у историји погоршане рекордним температурама које су погодиле западне делове Сједињених Држава.

„Са скоро 60 одсто континенталне површине која трпи сушне услове, ово ће бити најраширенија суша коју смо искусили од 2013. године“, каже главни прогностичар Џон Готшалк.

Према његовим речима, суша у неким западним деловима траје још од лета 2020. године, а проширила се на јужне делове и доњу долину Мисисипија.

Метеоролошка служба навела је да је због изузетне суше повећан ризик од пожара, који би по интензитету могли бити као прошлогодишњи који су погодили Калифорнију и Орегон.

Југозападне државе, попут Калифорније, Неваде, Аризоне и Јуте, погођене су сушом већ две године што је довело до тога да ниво воде у круцијалним резервоарима, попут Хуверове бране, буде на историјском минимуму.

Национална служба за океане и атмосферу навела је податак да је амерички југозапад између јануара 2020. и августа 2021. године претрпео најсушнији двадесетомесечни период још од 1895. године.

недеља, 08. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару