Читај ми!

Давно истребљени, даброви се после 400 година враћају у Лондон

Даброве поново насељавају у околини Лондона, 400 година након што су у већем делу Уједињеног краљевства изловљени до истребљења.

Двогодишњи мужјак и женка пуштени су у Енфилду, северно од Лондона у оквиру пројекта поновног насељавања даброва.

Даброви су изузетно корисне животиње и природни инжењери који одржавају влажна и мочварна станишта обарајући дрва и правећи бране. Тако чисте и филтрирају низводни слив, али и успоравају проток и смањују шансу од плављења.

Оно што их такође краси је њихово изузетно квалитетно крзно. Оно је и разлог зашто су 16. веку истребљени на територији скоро читаве Европе, сем у северним забаченим деловима Скандинавије и Русије.

Протеклих деценија било је напора да се поново населе, па их тако сада има на рекама у Шкотској и деловима Енглеске.

Групе за заштиту животиња такође апелују на надлежне да даброви могу да помогну у умањивању ефеката глобалног загревања.

„Не само да ће њиховим присуством бити богатији биодиверзитет, већ су даброви природан начин смањивања ризика од штетног плављења, које ће у будућности бити све чешће“, објашњавају еколози.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару