Читај ми!

Немци постављају нов циљ због ситуације у Украјини: Потпуно зелени до 2035. године

Немачка „семафор“ коалиција одлучила је да убрза процес преласка на зелену енергију. Државни секретар при министарству економских односа и климе Оливер Кришер каже да ће уз бројне мере до 2035. године бити постигнут потпуни прелазак на обновљиве изворе енергије.

То не само да доприноси борби против климатских промена, већ, нагласио је Кришер, чини Немачку независном од руског гаса, нафте и угља.

Извори из министарства рекли су за лист Шпигел да је амандман на Закон о обновљивим изворима енергије већ готов. Њиме се убрзава проширивање капацитета за добијање зелене енергије.

До сада је пуно снабдевање из обновљивих извора било планирано до 2050. године.

Проширивање капацитета ће по новом амандману бити знатно убрзано. Ветро-турбине са капацитетом од 100 до 110 гигавата требало би да уђу у функцију до 2030. године, а још 30 гигавата добијаће се од капацитета на мору.

Додатно, планира се проширивање система за коришћење соларне енергије на 200 гигавата, што је око четири пута више од тренутног капацитета.

Федерална влада ће такође улазити у такозване уговоре о разлици, пише Шпигел. По њима је гарантована минимална зарада по сваком киловат-сату. Уколико цене струје скоче, оператори ће морати да сву зараду преко планиране границе врате.

Прво ће се то захтевати од соларних система на копну, а онда и од офшор ветро-фарми.

У тренутној енергетској кризи, произвођачи енергије послују никад боље – на штету потрошача. Претходном мером би то требало да се спречи.

Једна од мера о којој се говорило, а која није доспела у амандман је појачавање ветро-турбина на копну, иако је асоцијација произвођача то тражила. Појачавање подразумева замену старих, мањих турбина на истој локацији већим и снажнијим.

Стручњаци истичу да би та мера могла да драстично убрза енергетску транзицију.

недеља, 08. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару