Читај ми!

Зашто су слонови и леопарди у Африци поново на удару ловаца

Званичници Јужноафричке Републике су изјавили да популација црних носорога расте и да издаје дозволе за лов на те животиње, али и на још десет леопарда и 150 слонова.

Дозволе за лов на крупну дивљач, које издаје влада Јужноафричке Републике, укључују и омогућен извоз истих животиња. 

Влада је одлуку о дозволи за лов на већи број слонова објаснила растом њихове популације. Власти су навеле да се сваке године лови мање од 0,3 одсто ових животиња.

У земљама као што је на пример Боцвана, лов на животиње-трофеје се користи за финансирање очувања одрживости еко-система и станишта.

Црни носорог је на листи Међународне уније за заштиту природе заведен као критично угрожена врста. Али број црних носорога у дивљини се удвостручио на више од 5.000 са историјског минимума од пре три деценије, преноси Гардијан.

Влада је саопштила да је додељена квота за носороге заснована на проценама популације, „које тренутно показују тренд раста".

С друге стране, криволов на белог носорога достигао је кризни ниво између 2014. и 2017. године, када је у просеку сваке године убијано око хиљаду. Тај број је прошле године преполовљен – на 451.

Ове животиње се убијају због својих рогова, који се кријумчаре у Азију где се погрешно верује да имају лековита својства.

Јужноафричка влада је саопштила да ће лов на леопарде бити ограничен на животиње старије од седам година и да ће бити дозвољен само у регионима у којима је популација великих мачака „стабилна или у порасту".

У Јужној Африци лов је уносан посао који је донео око 1,4 милијарде ранда (92 милиона долара) у 2019, саопштила је влада.

Приходи од годишњих ловних квота које је одобрила влада, како су најавили, иде ка локалним маргинализованим и осиромашеним руралним заједницама у којима се ове животиње лове.

недеља, 08. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару