Читај ми!

Шта то „тера“ ајкуле ка обалама Калифорније

Скоро 60 одсто случајева насуканих ајкула догоди се у Калифорнији. Више ајкула је насукано дуж обале Калифорније, него било где другде на планети, подаци су недавне студије.

Насукавање се дешава широм света, међу свим врстама које живе у морима. Међу китовима је најчешће, али је присутно и код других морских животиња, укључујући ајкуле, које такође могу претрпети сличне негативне последице. 

Група истраживача је направила каталог са подацима о овом феномену, како би се свеобухватно сагледало шта „тера" ајкуле на плажу, и шта се може учинити да се то спречи.

Истраживање, које је спровео тим научника са Федералног универзитета Парана у Бразилу наводи откриће да насукавање ајкула - које је обично фатално за животиње, првенствено погађа велике беле ајкуле, ајкуле китове, ајкуле чекићаре, леопард ајкуле...

Др Наташа Возник је коаутор студије, према којој се, од 3.150 случајева насукавања ајкула, почев од 1880, скоро 60 одсто њих догодило у САД.

Према др Возник, велики број насукавања у држави узрокован је због болести животиња али и услед кретања струја у океану.

Објаснила је да патогени организми у водама Калифорније могу убити ајкуле, остављајући њихове лешеве да плутају у води све док их кретање воде не избаци на обалу.

У масовном насукавању 2019. године, бројне леопард-ајкуле биле су мртве због болести пре него што су испливале на обалу.

Др Возник је за Њузвик рекла да су леопард ајкуле врста која је најчешћа жртва поменуте ситуације, вероватно зато што су то ајкуле које живе најближе обали и често формирају велика јата. Од болести - најчешћа је менингоенцефалитис, која се веома брзо шири унутар популације.

Истраживање тврди и да је број насуканих ајкула заправо много већи, него што сугеришу тренутни подаци, те и позива на интензивније и циљано проучавање инцидената.

„Овај феномен је систематски занемарен што је резултирало значајним празнинама у знању и деценијама лошег квалитета података", рекла је др Наташа Возник.

„Као резултат таквог занемаривања, мале су шансе за успех у спасавању и рехабилитацији ајкула", додала је.

Такође је препоручила да се направи мрежа програма спасавања и рехабилитације, коју би водили стручњаци за ајкуле, како би се смањио број смртних случајева.

недеља, 08. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару