Читај ми!

У Ботаничкој башти, први пут за 130 година, процветала агава

Ових дана је агава у Ботаничкој башти, први пут за 130 година откако узгајају те биљке, процветала. Овако нешто догодило се још само у стакленицима у Бостону и неколико градова на планети, а од сада, на тој листи је и наш "Јевремовац". Запослени у Ботаничкој башти су одушевљени, а ова појава привукла је и велику пажњу јавности.

На овај цвет чекало се дуже од једног века. Од самог отварања, у Ботаничкој башти су засађене бројне биљке агаве, али је само ова, стара десетак година процветала. Заиста је, кажу, реткост да се овако нешто догоди у стакленику.

"Ово је историјски догађај, јер откако је стакленик основан 1892. године, ми смо се увек трудили да имамо агаву у колекцијама и ниједна није процветала до сада. Када смо, пре једно месец дана, схватили да ће она да формира цваст и када је цваст почела да расте из центра розете, били сно одушевљени", рекао је др Милан Гавриловић, научни сарадник Биолошког факултета у Београду.

Агава је биљка која цвета само једном током свог живота и нажалост одмах после тога увене. Потиче из Мексика, а најпопуларнија је плава агава од које се прави текила. Ова вест брзо се проширила, па је Ботаничка башта ових дана пуна посетилаца.

Организована је и изложба посвећена агави.

"Утисци посетилаца су заиста сјајни. Добијамо коментаре и на нашим друштвеним мрежама и уживо од посетилаца у Ботаничкој башти. Посете су заиста повећане и ових дана у стакленику имамо чак ситуацију да се чека у редовима да се агава види", истакао је Томица Мишљеновић, Ботаничка башта "Јевремовац".

А зашто је ова биљка процветала баш у Београду?

"Очигледно је одређен број година прошао који је неопходан да би она процветала. То је једно десетак година. Вероватно љубав, пажња и позитивна енергија", рекао је др Милан Гавриловић, научни сарадник Биолошког факултета у Београду.

Агаве могу да достигну висину и до 15 метара, а ова наша висока је око два метра. Једна од највиших агава процветала је у Ботаничкој башти у Бостону, па су запослени морали да склоне кров стакленика. Овде у шали кажу, да они кров неће дирати, већ ће агава морати да се мало савије. И позивају све који желе да виде овај цвет уживо, пожуре, јер ће он потрајати, кажу, највише још десетак дана.

недеља, 08. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару