Читај ми!

Голија: лепа, завејана, непредвидива

Иако је у већини места пролећно време, због снега који је недавно падао, саобраћај на путном правцу Преко Брдо – Одвраћеница већ седам дана је у прекиду.

Снег који је окопнио у нижим деловима и даље краси Голију. Сунчани дан излетници су искористили за зимски пикник јер, кажу, ако је зима – није лав.

„То су више кукумавке, него што је на терену ситуација. Навикли смо ми брате, нема проблема код нас", каже Првослав Павловић из Сјенице.

„Није сурово уопште, зависи како је ко схвата. Она је много лепа планина, можда једна од наших најшумовитијих планина и за здравље изузетно добра", наводи Вукоман Бели Вуковић из Сјенице.

„Здрава и околина, и храна, и све", истиче Бенсат Реџовић из Дуге Пољане.

Ивањичани жељно чекају изградњу скијалишта, а до тада се сналазе како би што више уживали у зимским спортовима.

„Па имамо две стазице на Одвраћеници, а ово је чисто за наше уживање, идемо до Јанковог камена и тако", рекао је Александар Нешковић из Ивањице.

Путари немају времена за уживање, јер је већ седам дана непроходан пут Преко Брдо – Одвраћеница.

Путари свакодневно раде на пробијању овог путног правца. Непредвидљивост Голије може утицати да њихов труд за неколико сати буде узалудан.

Горан Пивљаковић, из „Путева" Ивањица, каже: „Не знам ни сам да ли се исплати да ли се не исплати, али пут морамо ослободити да буде проходан. А сметови су много велики, видите и сами. Радимо, радимо, па ово све што урадимо за два сата узалудно што смо радили. И ето, шта бих вам рекô. Значи, кад дуне ветар, затвори се ова деоница великом брзином. Мислим да нема горе деонице у Србији."

„Може да остане и до априла, марта, маја, па и до јуна. Има доста снега ту надувава, навејава", наводи Ацо Бојовић из „Путева" Ивањица.

Лепота Голије и јесте у непредвидљивости природе, јер док је јутро обећавало сунчани дан, подне је донело нове пахуље, којима се путари сигурно нису обрадовали.

недеља, 08. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару