Читај ми!

Нестаје симбол Аустралије – помор коала, за 20 година их је упола мање

Аустралија је званично на листу угрожених животиња уврстила коале, јер се ти торбари суочавају са све константним падом популације услед пожара, уништавања станишта, суше и болести.

Стручњаци кажу да је популација коала у источним аустралијским државама доживела катастрофу у последњих 20 година, а сада иде га нестанку.

Министарка за животну околину Сузан Леј рекла је да је одлука да се коале прогласе угроженом врстом донета како би добиле већу заштиту у Новом Јужном Велсу, Аустралијској престоничкој територији и Квинсленду.

Коале, глобални симбол јединственог аустралијског животињског света, већ су се налазиле на листи рањивих врста у источним државама.

„Предузимамо бројне кораке ка заштити коала“, истакла је министарка, додајући да ће влада издвојити 36 милиона долара у ту сврху.

Активисти за заштиту животиња одобравају нови статус коала, али осуђују Аустралију што је уопште дозволила да то тога дође.

„Коале су за само једну деценију дошле до угроженог статуса. То је шокантан пад популације“, навео је научник Стјуарт Бленч при Светској фондацији за природу.

Конзервационисти кажу да је тешко дати прецизне бројке о популацији коала, али процене су да је њихов број опао са 185.000, колико их је било 2001. године, на 92.000 прошле године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару