Читај ми!

Мало нам треба да од пластичне флаше добијемо нови тепих - зашто више не рециклирамо

Највећи део комуналног отпада завршава на депонијама, рециклира се само неколико процената. Земље Европске уније су у 2017. години рециклирале у просеку 30 одсто комуналног отпада. Статистика је мало боља када је у питању амбалажни отпад - рециклира се око 35-40 процената, али то је и даље далеко испод стандарда ЕУ.

Виолета Белановић Kокир, генерална директорка Секопака, рекла је у Јутарњем програму да се дефинитивно „мењамо" од када се,  на републичком нивоу, 2010. године, почело са управљањем амбалажним отпадом.

„Закључно са 2021. годином смо на 62 посто рециклираног амбалажног отпада у односу на пуштене амбалажне производе, амбалаже која је пуштена у промет током 2021. године. Само Секопак је за 2021. годину рециклирао преко 108.000 тома тона амбалажног отпада, што је око 65 посто у односу на амбалажу коју су клијенти Секопака пустили у промет", каже Виолета Белановић Кокир.

Наглашава да је за успешну рециклажу и разврставање отпада важан ниво едукације код појединаца.

„Такође инфраструктура није на нивоу на ком би требало да буде и ми радимо на томе да је подигнемо на значајни ниво и само одређени градови у Србији имају инфраструктуру за примарну селекцију да грађани могу да раздвајају амбалажни отпад", нагласила је.

Каже да је искуство са рецикломатима добро, има их пет у Крагујевцу и 25 у Београду. Добар стимуланс за грађане је и то што бацањем отпада у неки од рецикломата, могу да усмере новац на допуну телефона, допуну картица за превоз или да донирају у хуманитарне сврхе.

Истраживања су показала да жене највише рециклирају, а потом пензионери и студенти.

Реч је о јединственом систему сакупљања четири врсте амбалажног отпада - пет, тетрапак, стаклену амбалажу и алуминијумске лименке.

За осам месеци је сакупљено више од два и по милиона амбалажних јединица, односо 108 тона амбалажног отпада је послато на рециклажу.

Анализе показују да ће се за само 15 година количина отпада у свету дуплирати.

Погодности рециклирања су бројне. Штеде се вода и енергија, као и ваздух, а најважније је да тај отпад неће угрозити животну средину и завршити на депонији, већ ће постати нови производ.

„Да ли ће то од лименке бити поново лименка или од стакла - стаклена амбалажа, то су 100 посто рециклажни материјали, или ће од пета настати тепих, јастучница, фармерке, патике... Дајте да допринесемо томе да амбалажа стварно заврши где треба, не у парку или реци, већ у рециклажи, и да јој продужимо живот", нагласила је Виолета Белановић Kокир, генерална директорка Секопака, друштва за поступање са амбалажним отпадом.   

недеља, 08. септембар 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару